به گزارش پایگاه خبری بورس پرس،
دو کارشناس بازار سرمایه، چشمانداز بورس در کوتاهمدت را مبهم دانسته و در گفت و گو با دنیای اقتصاد، دو عامل بازگشت اعتماد سهامداران را اعلام کردند.
پیام الیاسکردی: بازار سهام پس از تنشهای اخیر بویژه پس از جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل در وضعیت پیچیدهای قرار گرفته است. خروج سرمایه پس از بازگشایی بازار بهعنوان واکنشی طبیعی به افزایش ریسکهای سیاسی و اقتصادی محسوب میشود. بورس همچنان با تردید و عدماطمینان متفاوتی دستوپنجه نرم میکند. بهطوریکه بسیاری از سرمایهگذاران در انتظار فرصتی برای بررسی مجدد وضعیت بازار هستند.
صندوقهای اهرمی که بهعنوان ابزاری برای کسب سود بیشتر در بازار صعودی طراحی شدند، در شرایط نزولی کنونی با افت شدیدی مواجه بودند. این صندوقها به دلیل ماهیت اهرمی زمان کاهش بازار زیان بیشتری متحمل میشوند. از سوی دیگر انتظار میرفت نهادهای متولی این صندوقها در شرایط کنونی منابع مالی کافی برای حمایت از آنها در نظر داشته باشند. این موضوع موجب شده صندوقهای اهرمی نتوانند در برابر فشار فروش مقاومت کنند و حباب منفی آنها تشدید شود.
اوراق بیمه سهام با عنوان همیار که برای پرتفویهای کمتر از ۵۰۰ میلیون تومان طراحی شده از دوشنبه هفته گذشته عرضه شده است. این اوراق با هدف تضمین سود ۲۰ درصدی برای سال آینده و کاهش فشار فروش سهامداران خرد معرفی شدند. هرچند این ابزار تا حدی فشار فروش میان سهامداران خرد را کاهش داده اما اثر آن بر کل بازار محدود بوده و دلیل اصلی این امر، نبود تقاضای جدید است.
به نظر میرسد مشکل اصلی فعلی کمبود تقاضا به دلیل نبود چشمانداز مثبت است. اوراق همیار اگرچه برای حمایت از سهامداران خرد مفید بوده اما برای ایجاد تحرک در کل بازار کافی نبوده و نیاز به اقدامات گستردهتر و تزریق نقدینگی قابلتوجه وجود دارد. یکی از عوامل کلیدی اثر گذار بر بازار این روزها، گمانهزنیها در خصوص فعالسازی ساز و کار ماشه در چارچوب توافق هستهای است.
این ساز و کار که میتواند تحریمهای بینالمللی علیه ایران را بازگرداند بهعنوان شمشیری دو لبه بر اقتصاد ایران سایه افکنده است. ابهامات سیاسی همراه با مذاکرات احتمالی ایران با اروپا و آمریکا، طیف گستردهای از سناریوها را پیش روی بورس قرار داده است. از یک سو، موفقیت در مذاکرات میتواند ریسکهای سیاسی را کاهش داده و به بازگشت اعتماد به بازار کمک کند.
از سوی دیگر، تشدید تنشها یا فعالسازی ساز و کار ماشه میتواند فشار بر بازار را افزایش دهد. چشمانداز بازار سهام در کوتاهمدت همچنان مبهم است. تا زمانی که چشمانداز مثبتی شکل نگیرد، ورود نقدینگی جدید و بازگشت اعتماد سرمایهگذاران دشوار خواهد بود.
سعید مشکات: بورس در ماههای اخیر تحتتاثیر عوامل متعددی از جمله ریسکهای گوناگون، خروج نقدینگی و ابهامات اقتصادی با نوسانات شدیدی مواجه بود. این ابهامات که بطور عمده ناشی از مسائل اقتصادی بوده، منجر به کاهش اعتماد سرمایهگذاران و خروج حجم قابل توجهی از نقدینگی شده است.
بسیاری از سرمایهگذاران به دلیل ابهام ناشی از افت بیشتر شاخص و عدمشفافیت در چشمانداز اقتصادی، اقدام به فروش سهام کردند. این روند موجب شده نقدینگی به سمت بازارهای رقیب یا حتی خارج از چرخه سرمایهگذاری هدایت شود.
در این شرایط، بورس بهصورت دورهای شاهد نوسانات مثبت و منفی است. به نظر میرسد تا زمانی که ابهامات موجود برطرف نشود، بازار به حالت رنج یا نوسان محدود فعالیت را ادامه خواهد داد.
صندوقهای اهرمی که در سالهای اخیر بهعنوان ابزاری برای جذب سرمایهگذاران معرفی شدند آن طور که شاید و باید نتوانستند نقش موثری در بهبود شرایط ایفا کنند. این صندوقها که قرار بود با ساز و کار اهرمی، بازدهی بیشتری برای سرمایهگذاران فراهم کنند در عمل با چالش های متعددی مواجه شدند. یکی از مشکلات اصلی صندوقهای اهرمی، عملکرد نامطلوب آنها در زمان افت بازار است.
در شرایط نزولی این صندوقها به دلیل فشار فروش و درخواستهای ابطال واحدهای سرمایهگذاری، مجبور به فروش داراییها هستند. این چرخه معیوب، بازار را در وضعیت فعلی قرار داده که در آن ابطال واحدها و نگهداشتن آنها به نفع سرمایهگذاران نخواهد بود.
سازمان بورس در مقطعی سرمایهگذاران را به سمت خرید واحدهای صندوقهای اهرمی سوق داد اما عملکرد نامطلوب این صندوقها و ناتوانی در مدیریت فشارها، اعتماد عمومی به این ابزارها را کاهش داده است. به نظر میرسد ساز و کار این صندوقها نیاز به بازنگری اساسی دارد ت در شرایط بحرانی عملکرد بهتری نشان دهند.
یکی از بزرگترین مشکلات فعلی بورس کمبود نقدینگی است. خروج حجم سنگینی از نقدینگی، بازار را در وضعیت شکننده قرار داده است. تزریق نقدینگی بهعنوان راهکار کوتاهمدت مطرح شد اما این تزریق باید با دقت و استراتژی مناسب انجام میشد.
به دلیل شکستهشدن حمایتهای روانی و تشدید موج خروج سرمایه، تزریق نقدینگی بهتنهایی مشکل را حل نمی کند. به نظر میرسد بازار نیازمند زمان است تا فروشندگان از فروش دست بکشند و تعادل بهتدریج بازگردد. باتوجه به شرایط کنونی اگر روزهای آینده خبر جدیدی به بازار تزریق نشود همچنان حالت رنج حکمفرما است. با دستور کار مذاکرات سیاسی جامع یا کاهش تنشهای منطقهای، امکان بازگشت اعتماد وجود دارد. شفافیت در سیاست گذاری و کاهش تنشهای اقتصادی، کلید بازگشت اعتماد خواهد بود.
انتهای پیام
source