ما امروز قصد داریم شما را با روش های ارتودنسی دندان آشنا کنیم. افرادی که دارای دندان های کج، فاصله دار و نامرتب هستند می توانند با مراجعه به بهترین متخصص و بهترین کلینیک زیبایی از یکی از روش های ارتودنسی استفاده کنند. با مراجعه به پزشک و معاینه دندان های شما پزشک در انتخاب روش ارتودنسی به شما کمک می کند. سعی کنید به معتبرترین کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید. ما در این مقاله روش های مختلف ارتودنسی دندان را در اختیار شما قرار داده ایم، پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی یکی از درمان های دندانپزشکی است که سبب مرتب و صاف شدن دندان ها می شود و مشکلات بایت یعنی نامناسب بودن سطح تماس دندان های بالا و پایین را اصلاح می کند. در این روش از وسیله ارتودنسی که معمولاً در داخل دهان قرار می گیرد استفاده می شود. افرادی که دارای دندان های نا مرتب و کج و فاصله دار هستند می توانند با مراجعه به بهترین کلینیک دندانپزشکی در تهران از این روش استفاده کنید. یکی از رایج ترین وسیله های ارتودنسی براکت یا همان سیم گرفتن دندان ها می باشد. در براکت و یا سیم گرفتن دندان ها به هر دندان قطعه فلزی کوچکی چسبانده می شود و یک سیم فلزی به آن ها وصل می شود و به اصطلاح دندان ها سیم کشی می شوند. البته براکت یکی از انواع گوناگون وسیله های ارتودنسی می باشد.
انواع ارتودنسی دندان
براکت معمولی یا ثابت: براکت معمولی همان براکت فلزی است که از نگین های براکت به تعداد دندان ها، سیم ارتودنسی، حلقه فلزی، حلقه کشی یا سیمی لیگاچور (در سیستم خود لیگاچور دیمون نیازی به لیگاچور نیست) و گاهی اوقات حلقه های کشی الاستیک تشکیل شده است. به هر دندان یک نگین براکت چسبانده می شود و بعد از آن سیم ارتودنسی به نگین های براکت وصل می شود و به این ترتیب از سطح جلوی همه دندان ها عبور می کند. از این روش برای دندان های بالایی و برای دندان های پایینی انجام می شود.
مزایا
این روش دارای مزایایی است که از مزایای آن می توان به محکم و مقاوم بودن آن و شکستگی کم تر آن در مقایسه با روش های دیگر اشاره کرد. براکت فلزی را برای مشکلات ارتودنسی پیچیده می توان به کار گرفت ولی این قابلیت در روش های دیگر وجود ندارد. هزینه درمان ارتودنسی با براکت فلزی از روش های دیگر کم تر می باشد.
معایب
در درمان ارتودنسی با براکت فلزی باید آمادگی ظاهر فلزی و سیم کشی دندان ها را داشته باشید که این مشکل در روش های دیگر وجود ندارد.
براکت سرامیکی: براکت سرامیکی دارای اجزای براکت فلزی است ولی تفاوت هایی دارد که تفاوت آن این است، به جای نگین های کوچک فلزی، نگین های کوچک سرامیکی یا پلاستیکی که سفید رنگ یا شفاف هستند به دندان ها چسبانده می شوند. بنابراین براکت سرامیکی تقریبا نامرئی است. به جای سیم با رنگ نقره ای، از سیم سفید رنگ در این روش استفاده می شود.
مزایا
براکت سرامیکی دارای مزایایی است که از مزایای آن می توان به رنگ شفاف آن اشاره کرد که از لحاظ زیبایی مطلوب تر می باشد و ظاهر دندان ها بسیار بهتر می شود.
معایب
این روش دارای معایب نیز است که از معایب آن می توان به شکننده تر بودن آن نسبت به روش های دیگر اشاره کرد. امکان شکستن این روش و نیاز به ترمیم و مراجعه به ارتودنتیست بیش تر از سایر روش ها است. هزینه براکت سرامیکی بسیار بیش تر از براکت معمولی می باشد. در این روش اگر مراقب بهداشت دهان نباشید ممکن است براکت تغییر رنگ پیدا کند.
براکت پشت دندانی: براکت پشت دندانی همان سیستم براکت فلزی می باشد. این براکت ها به سطح پشتی دندان ها یعنی همان سطحی از دندان که رو به زبان قرار دارد متصل می شود. سطح پشتی دندان ها با سطح جلویی آن ها دارای تفاوت بسیاری می باشد و به همین دلیل برای براکت پشت دندانی، باید سیستم براکت به صورت اختصاصی برای بیمار ساخته شود.
مزایا
این براکت به سطح پشتی دندان ها می چسبد و به همین دلیل در هنگام صحبت کردن، خندیدن یا باز کردن دهان مشاهده نمی شود. به همین دلیل در این روش زیبایی دندان تحت تاثیر قرار نمیگیرد.
معایب
یکی از معایب این روش سختی نصب براکت و تنظیم آن می باشد که متخصص برای انجام این روش زمان بیش تری نیاز دارد و این روش معمولاً هزینه بیش تری دارد. براکت پشت دندانی به صورت سفارشی ساخته می شود و به همین دلیل هزینه آن بیش تر از براکت فلزی و یا حتی براکت سرامیکی می باشد. براکت به سطحی از دندان چسبانده شده که رو به زبان قرار دارد، عادت کردن زبان به موقعیت جدید و تلفظ حروف و صداها ممکن است با مشکل مواجه شود و مدتی طول می کشد یاد بگیرید با براکت پشت دندانی راحت و درست صحبت کنید. تمیز کردن این براکت ها ممکن است از دیگر براکت ها دشوار تر باشد زیرا پشت دندان قرار دارد.
الاینر شفاف: الاینر شفاف نسبت به دیگر درمان ها کمی تفاوت دارد زیرا در این روش خبری از نگین های براکت و سیم ارتودنسی نیست. الاینر یک پلاک کامل است که دندان ها را در بر می گیرد و به آن ها نیرو وارد می کند تا دندان ها را به جایگاه مناسبی برساند. هر دو هفته یک بار باید این الاینر را با الاینر جدیدی عوض کنید.
مزایا
یکی از مهم ترین مزایا این روش، بی رنگ بودن کل وسیله ارتودنسی می باشد. به همین دلیل به این روش درمان ارتودنسی، ارتودنسی متحرک و نامرئی نیز می گویند. زمانی که این نوع ارتودنسی در دهان قرار می گیرد کسی متوجه وجود آن نمی شود به همین دلیل زیبایی دندان را تحت تاثیر قرار نمی دهد. از مزایای دیگر این روش آن است که این وسیله به دندان ها چسبانده نمی شود و ثابت نیست. تمیز کردن دندان ها با این وسیله بسیار راحت تر می باشد زیرا می توانید آن را از دهان بیرون آورید.
معایب
ثابت نبودن این روش می تواند یکی از معایب آن به شمار رود. از دیگر معایب این روش هزینه بالاتر آن می باشد. این روش نسبت به دیگر روش ها دارای هزینه بیش تری است. هر دو هفته یک بار باید الاینر جدیدی استفاده کنید و الاینر قبلی دیگر قابل استفاده نیست چون دندان ها حرکت کرده اند و در موقعیت جدیدی قرار گرفته اند.
چه افرادی به ارتودنسی نیاز دارند؟
در این قسمت به افرادی اشاره کرده ایم که به درمان ارتودنسی دندان نیاز دارند. این افراد عبارتند از:
- افرادی که دارای دندان های نامرتب و کج هستند به ارتودنسی دندان نیاز دارند تا دندان های شلوغ و کج خود را درمان نمایند. با استفاده از این درمان، موقعیت دندان های شما بهبود می یابند.
- کسانی که دارای دندان های شلوغ هستند یا افرادی که دندان هایشان رشد نکرده و دچار فاصله بین دندانی هستند باید برای انجام این درمان به بهترین دندانپزشک مراجعه نمایند.
- کسانی که دچار فاصله بین دندان ها شده اند یا به دلیل افتادن و از دست دادن دندان ها و عدم رشد مجددشان، ظاهری نامناسب دارند که با کمک ارتودنسی می توانند این مشکلات را برطرف کنند.
- کسانی که دندان های بالایی و جلویی آن ها بیرون زده می باشد و ظاهری نامناسب دارند. دندان های بیرون زده و برجسته بیش تر از حالت معمول امکان آسیب دیدگی دارند. این افراد می توانند به بهترین متخصص مراجعه کنند و دندان های خود را ترمیم نمایند.
- افرادی که در برخورد فک بالا و پایین خود دچار مشکل هستند کاندیدای مناسبی برای انجام این روش می باشند.
- افرادی که دندان های پایینی جلو زده دارند نیز می توانند به بهترین کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنند و این درمان را انجام دهند.
در برخی افراد اندازه فک بالا و پایین مناسب نمی باشد. زمانی که نیمه پایینی فک کوچک می باشد، باعث می شود که فک بالا در هنگام بسته شدن فک آویزان شود. به این حالت اوربایت می گویند. حالت برعکس زمانی اتفاق می افتد که نیمه پایینی فک بزرگ تر از نیمه بالایی می باشد که به آن آندربایت می گویند. این افراد هم به درمان ارتودنسی برای رفع ناهنجاری های فک نیاز دارند و کاندیدای مناسبی برای انجام این روش می باشند.
مزایای ارتودنسی
ارتودنسی دندان دارای مزیای بسیاری است که در این قسمت مزایای آ را در اختیار شما قرار داده ایم، برخی از مزایای ارتودنسی دندان عبارتند از:
- ارتودنسی دندان درمانی بسیار خوب و موثر است که می تواند ناهنجاری دندان و فک را اصلاح کند و از نظر زیبایی شناختی تأثیر بسیاری در بهبود ظاهر افراد دارد.
- یکی از مزایای مهم ارتودنسی دندان دستیابی به ظاهری متعادل، لبخند زیبا و زیبایی چهره می باشد که تاثیر بسیاری در چهره افراد دارد.
- ارتودنسی دندان سبب رفع مشکلات ژنتیکی فک و دهان می شود. درمان ناهنجاری های فک برای سلامتی افراد دارای اهمیت بسیاری است.
- روش های درمانی ارتودنسی سبب پیشگیری از مشکلات بعدی نیز می شود. مشکلات بلع و جویدن با انجام ارتودنسی برطرف می شوند.
- بسیاری از افراد برای رفع مشکلات فک و مفاصل آن، مانند ضعیف شدن مفاصل فک و قفل کردن فک از درمان ارتودنسی استفاده می کنند و با انجام این درمان ها می توان عوارض و مشکلات ناشی از این ناهنجاری ها را کاهش داد و یا به طور کامل از بین برد.
- یکی از مزایای بسیار مهم ارتودنسی یک دست شدن دندان ها و رفع ناهماهنگی هایی است که در دهان ایجاد شده است، مخصوصا بیرون زدگی از لثه ها یا روی هم رشد کردن دندان ها ممکن است ریسک پوسیدگی و عفونت های لثه و دندان ها را افزایش دهد. ارتودنسی چنین مشکلاتی را می تواند تا حدی کاهش دهد و یا از بین ببرد.
مراحل ارتودنسی شامل چه بخش هایی می شود؟
مرحله اول ارتودنسی دندان قبل از جایگذاری می باشد که شامل معاینه اولیه، بررسی شرایط دندان ها و فک و انتخاب شیوه درمان می شود.بعد از معاینه و انتخاب شیوه درمان جایگذاری ارتودنسی انجام می شود. جایگذاری سیم و براکت ها با توجه به شدت مشکل دندان ها و روش درمان در این مرحله انجام می شود. در این مرحله از زمان بسیاری استفاه می شود و حتی ممکن است بین 6 ماه تا 4 سال طول بکشد. در طول این مدت باید سیم ها و براکت ها تنظیم شوند و در صورت نیاز شل و یا سفت شوند.
بعد از تکمیل شدن درمان، باید براکت ها و سیم ها از دهان بیرون آورده شوند. در واقع بعد از ارتودنسی یک مرحله دیگر نیز وجود دارد که شامل ریتینر می شود. ابزارهای مخصوصی در این مرحله برای نگهداری و فیکس کردن دندان ها در دهان قرار می گیرد. هر یک از این مراحل شرایط انجام به خصوصی دارند و حتما باید توسط یک متخصص ارتودنسی حرفه ای انجام شوند.
کلام آخر
ارتودنسی یکی از درمان های دندانپزشکی است که سبب مرتب و صاف شدن دندان ها می شود و مشکلات بایت یعنی نامناسب بودن سطح تماس دندان های بالا و پایین را اصلاح می کند. در این روش از وسیله ارتودنسی که معمولاً در داخل دهان قرار می گیرد استفاده می شود. افرادی که دارای دندان های نا مرتب و کج و فاصله دار هستند می توانند با مراجعه به بهترین کلینیک دندانپزشکی از این روش استفاده کنید. یکی از رایج ترین وسیله های ارتودنسی براکت یا همان سیم گرفتن دندان ها می باشد.
از شما عزیزان بسیار سپاس گزاریم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. سایت جراحتو همواره سعی داشته شما را با روش های ارتودنسی دندان آشنا کند. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شده باشند. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد می توانید به سایت مراجعه نمایید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
source