به گزارش خبرگزاری تسنیم، آیین اختتامیه سومین سوگواره عاشورایی داستان ده به همراه تجلیل از برگزیدگان مسابقه داستان کوچک با موضوعات نوروز و آزادی قدس را به همراه تقدیر و تشکر از شرکت‌کنندگان و اهدای تندیس، لوح تقدیر و جوایز به برگزیدگان، در حضور داوران و مدیران حوزه هنری، در تالار سوره حوزه هنری برگزار کرد.

در این مراسم، محمدرضا سنگری، نویسنده، شاعر و داور بخش داستانک سوگواره عاشورایی داستان ده، با تأکید بر زیبایی ظرفیت داستانک، دلایل استقبال از آن را بی‌حوصلگی و کم‌حوصلگی انسانها، ضرورت فضا و شرایط دنیای دیجیتال و میل طبیعی انسان به ایجاز و کوتاه‌گویی دانست.

وی از ایجاز داشتن، واقع بینانه بودن، برون‌گرا بودن، رویداد داشتن، باورپذیر بودن و غافلگیری داشتن به عنوان ویژگی‌های یک داستانک یاد کرد.

سنگری با معرفی یکی از کتب خود با عنوان آیینه‌داران آفتاب که حاصل حدود هشت سال تحقیق و بررسی او بر روی زتدگانی 152 تن از اصحاب امام حسین(ع) است؛ اظهار کرد: بیش از 567 محور برای خلق داستان، چه کوتاه، چه بلند و حتی رمان درباره عاشورا، می‌توان طرح کرد.

در ادامه مراسم، مولود توکلی، دبیر علمی این سوگواره عاشورایی، با اشاره به تشکیل شورای سیاست گزاری از میان اساتید حوزه ادبیات، تاریخ اسلام و رسانه، جهت بررسی نقاط قوت و ضعف این رویداد گفت: تصمیم بر این شد که تاملی بکنیم و به جای برگزاری سوگواره در تابستان سال گذشته، دوره ها و کلاس هایی برگزار بکنیم که نویسندگان در این دو بعد (معرفتی و تکنیکی) رشد بکنند تا بتوانند آثار قوی‌تری را خلق بکنند. این اتفاق افتاد و در پاییز و زمستان سال گذشته دوره های مختلفی با عناوین: عاشورا در آیینه ی آفرینش های هنری، کشف داستان کوتاه کوتاه و خلق داستان براساس ذائقه جهانی برگزار شد؛ که بیش از 300 نفر از اقصا نقاط ایران در این دور ه ها، چه به صورت حضوری و چه مجازی، شرکت کردند و درنهایت ما در ابتدای محرم امسال، فراخوان سومین سوگواره ی ده را منتشر کردیم.

اسامی اعضای شورای سیاستگذاری به شرح زیر است:

آقایان 
محمد رضاسنگری
محمدرضا ظاهری
محمدرضا خردمندان
بهزاد دانشگر
سید امین باطنی

بانوان:
امیر زاده 
نیلوفر مالکی
سارا عرفانی 
مولود توکلی

در ادامه مراسم، توکلی از شرکت کردن 300 نفر از هنر جویان در دوره‌های آموزشی برگزار شده توسط باشگاه ادبی بانوی فرهنگ به صورت حضوری و مجازی  در سراسر کشور یاد کرد و این فرایند را باعث رشد و ترقی شرکت‌کنندگان این سوگواره عاشورایی دانست.

وی در ادامه از اضافه کردن بخش داستان کودک و طرح داستان رمان به این سوگواره عاشورایی و تغییر بخش ویژه سخن گفت و درباره ی این تغییر افزود: به منظور ارتقا تفکر انتزاعی نویسندگان، قرار شد بر اساس تابلو های عاشورایی نقاشی خط، داستان خلق شود و دوستان از آن ها الهام بگیرند که در نهایت حدود 600 اثر به دبیرخانه سوگواره ارسال شد. بیشتر شرکت کنندگان در بخش عمومی شرکت کرده بودند.

توکلی درباره مسابقه داستانک نویسی نوروز بیان کرد:حدود 200 اثر با موضوع نوروز آغشته به عطر رمضان خلق شد.

وی درباره‌ مسابقه داستانک‌نویسی با موضوع قدس هم از خلق 200 اثر دیگر خبر داد. که تمام این 1000 اثر در نیمه اول سال 1402 تولید شده‌اند.

بهزاد دانشگر، نویسنده و مدیر کارگاه قصه و رمان، از دو کلان روایت مظلوم نمایی خصوصا ماجرای هلوکاست و کلان روایتی دیگر یعنی جبر دستیابی به ارتش پیشرفته و مدرن سخن گفت که رژیم صهیونیستی با استفاده از آن دو کلان روایت با جهان گفتگو کرده است.

دانشگر در ادامه مدعی شد طوفان الاقصی با حمله غافلگیرانه این دو کلان روایت را دگرگون کرده زیرا هم هیمنه ارتش پیشرفته و مدرن یعنی همان کلان روایت دوم شکسته شده و در ادامه، اقدامات جنون وار رژیم اسرائیل در سرکوب و کشتار کودکان و زنان غزه، باعث شد؛ آن کلان روایت اول نیز شکسته شود.

وی با اشاره به سریال جاسوس، ساخته ی اسرائیل، این رژیم صهیونیستی را تنها رژیمی دانست که علناً بابت فعالیت‌های جاسوسی خود در کشور های دیگر، سریال می‌سازد.

دانشگر با تأکید بر ضرورت تولید روایت توسط نویسندگان، مدعی شد که دلیل در خون خود غلطیدن کودکان غزه بی عرضگی و ناتوانی هنرمندان و فرهیختگان جهان اسلام در ساخت کلان روایتی از مظلومیت مردم غزه است.

او شناخت کلان روایت ها را مقدمه ی تولید کلان روایت دانست و از مطالعه و شناخت خطوط خبری، مباحث کنونی، مباحث آخر الزمانی، کلان روایت عاشورا و حکومت امام زمان (عج) به عنوان مقدمه‌ای برای این شناخت، یعنی شناخت کلان روایت‌ها، یاد کرد.

در ادامه مریم محمدی، دبیر اجرایی سومین سوگواره عاشورایی داستان ده به قرائت بیانیه هیئت داوران پرداخت که به شرح زیر است:

به نام صاحب قلم، به نام پروردگاری که کلمه را بهانه ای قرار داد تا کلامم، بابی از برای تسبیح کرامتش باشد که همانا اوست بخشنده و بخشاینده. جایزه هر اندازه بزرگ، هرگز نشانگرعظمت قلم نبوده و نیست. عظمت قلم در اراده ی نوشتن از حقیقت و  حقانیت در مداری از اتصال و اتکال به حبل اهلل است. عظمت قلم را در خلوصی باید جست که به مرکب شرافت و صداقت آغشته است، تا این‌گونه به بایستگی و شایستگی سر به شکرانه و سپاس پروردگار فرو نهد و در قالب قصه، جز به یاد دوست بر خود نشکافد. 

از آنجا که جلوه درخشان کمال معرفت انسان در ساحت‌های گوناگون حماسه شگفت عاشورا تجلی یافته و  از آنجا که بازتاب این واقعه سترگ در عرصه هنر برای انسان سرگشتهی امروز، همچون آیتی از برای  
رستگاری به ترسیم درآمده، باشگاه ادبی بانوی فرهنگ بر آن بوده تا در سالهای اخیر گامی مؤثر در اعتالی قلم‌های متعهدی بردارد که در مسیر اعتالی آزادگی و آزاداندیشی عزم راسخ جزم کرده‌اند. 

برگزاری سه دوره سوگواره عاشورایی داستان ده، تالشی بوده است در جهت تحقق این مهم؛ و در این مسیر، همواره به حضور پرشکوه اعضا و علاقه‌مندان عرصه داستان، دلگرم بوده و بر خود بالیده‌ایم. در این دوره، هیات داوران سومین سوگواره عاشورایی داستان ده با تکیه بر لطف بیکران پروردگار و با مدد از  یاد و نام موالی آزادگان جهان حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع) بر آن شد تا آثاری را برگزیند که  ضمن در بر داشتن محتوای غنی، از تکنیک و فرم قوی نیز برخوردار باشند.

برای نیل به این هدف، آثار ارسالی به سومین سوگواره عاشورایی داستان ده در محورهای داستان کوچک، طرح رمان و داستان کودک به طور مجزا در دو بخش عمومی و ویژه مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین داوری آثار با موضوع آزادی قدس شریف و نیز پاسداشت نوروز با بررسی داستان‌های کوچک اعضاء به انجام رسید. 

هیات داوران سومین سوگواره عاشورایی داستان ده و مسابقه داستانک نویسی نوروز و آزادی قدس، با استفاده از این مجال، تقدیر می‌کند از همه نویسندگانی که در اقلیم بیکرانهی حماسه عاشورا قلم بر انگشت لغزاندند و نیز همهی نگارندگانی که برای آرمان واالی آزادی قدس شریف، در عرصه ادبیات، پای در میدان مبارزه نهادند و نیز دوستداران آیین و رسوم ایران زمین که برای پاسداشت نوروز قلمفرسایی کردند. 

اضافه شدن بخش ویژه در سوگواره به منظور گسترش تفکر انتزاعی نویسندگان، پردازش فضاهای جدید و  بکر در موقعیت‌های داستانی و نیز اهتمام به نوشتن اثر درباره آرمان بزرگ ملت مظلوم فلسطین و بهره بردن هرچه بیشتر از ظرفیت داستان کوچک از نقاط قابل توجه آثار این دوره از مسابقات به شمار می‌آید. 

دقت در فاصله گرفتن از نگاهی که تنها از منظر سوگ به واقعه عاشورا می‌نگرد، عنایت به این نکته که ایجاز  در داستان کوچک نباید به سمتی میل پیدا کند که مانع ذکر موارد ضروری شود، توجه به تفاوت طرح با  پیرنگ در رمان، لزوم باورپذیری و وحدت موضوعی و نیز توجه به زیبایی ساختاری زبان در داستان کودک از جمله مواردی است که کماکان دقت بیشتر نویسندگان را می‌طلبد. 

هیات داوران ضمن تبریک به برگزیدگان این دوره، برای رشد و ارتقای آثار و خلق ادبیاتی فاخر از ایده‌های بکر، آنان را به پویایی و کوشش بیش از پیش فرا می‌خواند. 

در انتهای مراسم، با دعوت از اساتید، داوران، مدیران حوزه هنری و دست اندرکاران این سوگواره، جهت حضور بر روی استیج، تقدیر از شرکت‌کنندگان و تجلیل از برگزیدگان سومین سوگواره عاشورایی داستان ده و مسابقه داستان کوچک با موضوعات نوروز و آزادی قدس، به شرح زیر پرداخته شد:

بخش عمومی داستانک نویسی سومین سوگواره عاشورایی داستان ده 

مقام اول: محمد قریشی با اثر خادم از شیراز 
مقام دوم: فاطمه سادات حسینی با اثر زنگ نقاشی از تهران
مقام سوم: فائزه فداکار با اثر برای پستچی تاریخ از قزوین
مقام تقدیری: معصومه ربیعی با اثر درس امروز از تهران 

بخش ویژه داستانک نویسی سومین سوگواره عاشورایی داستان ده 

مقام اول: زهرا رضایی با اثر تفنگ آب از قم 
مقام دوم: راضیه زید علی بیرانوند با اثر من زنده ام از تهران 
مقام سوم: به نامزدی تعلق نگرفت.
مقام تقدیری: امینه گل‌زاده با اثر یاری از خوزستان 

بخش طرح رمان سومین سوگواره عاشورایی داستان ده 

مقام اول: به نامزدی تعلق نگرفت
مقام دوم: رقیه خلیلی با اثر حریه از آذربایجان غربی 
مقام سوم: زهرا مقدس زاده با اثر گاوها گاو نیستند از تهران
مقام تقدیری: مونا سادات خضرایی از تهران

بخش داستان کودک سومین سوگواره عاشورایی داستان ده 

مقام تقدیری: صفورا بدیعی با اثر کشتی عجیب از تهران 
مقام تقدیری: فاطمه ابراهیمی با اثر دامب و دومب و دیمب از تهران 
مقام تقدیری: مهدیه مظفری با اثر قصه اربعین من از تهران 

مسابقه داستانک‌نویسی نوروز 

مقام اول: الهه ایزدی با اثر آسایشگاه جانبازان از تهران 
مقام دوم: مریم صفدری با اثر زندانی از تهران 
مقام سوم: زهرا غیاث آبادی با اثر نوروز نهم از تهران 

مسابقه داستانک‌نویسی آزادی قدس 

مقام اول: سمیه فتحی با اثر سوغات فتح از تهران 
مقام دوم: زهرا مقدس زاده از تهران 
مقام سوم: حمیده عاشورا نیا با اثر جرم از رشت 
مقام تقدیری: هما ایران پور با اثر جنگ سنگ از شیراز

لازم به ذکر است، امیرحقیقت خواننده جوان به اجرای آهنگ‌های ماه فلک، عید من تویی و رجز طوفان که با موضوع غزه سروده شده است؛ پرداخت. همچنین دو پرچم گنبد حرم اباعبدالله الحسین(ع) و حرم حضرت زینب(س) در مقابل چشمان حاضرین به نمایش گذاشته شد.

انتهای پیام/

source

توسط blogcheck.ir