به گزارش پایگاه خبری بورس پرس،
دو کارشناس بازار سرمایه، افزایش نرخ اوراق اخزا، تداوم نرخ بهره 30 درصدی و علت اصلی عدمسرعتگرفتن نرخ رشد دلار نیمایی را در گفت و گو با دنیای اقتصاد مورد ارزیابی قرار داده و اعلام کردند: دلار نیما توام با کاهش نرخ بهره میتواند موتور محرک بازار سرمایه باشد.
محمدعلی احمدزاده اصل: با توجه به اینکه بخشهای مختلف اقتصادی نیازمند نقدینگی و تامین منابع هستند، نرخ اوراق خزانه کمی افزایش پیدا کرد. بهعنوان مثال بسیاری از بانکها ناتراز هستند، صنایع و کسبوکارهای خرد نیز از کمبود نقدینگی رنج میبرند. با توجه به تورم بالا بطور طبیعی نرخ اوراق اخزا میتواند روند افزایشی بگیرد. افزایش تقاضای پول باعث افزایش نرخ این اوراق در بازار شده که روی سایر بازارها اثر خواهد گذاشت.
همیشه نرخ بازدهی بدون ریسک در بازار پول، اثر منفی و معکوسی بر بازار سرمایه داشته و مردم نرخ حداقلی بازدهی در اوراقبهادار بادرآمد ثابت و بازدهی نزدیک به تورم را به بازدهی با ریسک در بازار سهام ترجیح میدهند.با توجه به اینکه بازدهی بورس در چهار سالگذشته قابل قبول نبوده، نرخی که اوراق اخزا دارد، منجر به خروج سرمایه سرمایهگذاران ریسکگریز از بازارهای با ریسک به سمت این اوراق میشود.
با توجه به ادعای وزیر اقتصاد مبنیبر تورمی نبودن افزایش نرخ دلار نیما بهنظر میرسد این ادعا صحیح و قابلقبول است و افزایش نرخ دلار نیمایی و نزدیکشدن به نرخ بازار آزاد، باعث کاهش سفتهبازی و فعالیت دلالان خواهد شد. تکنرخیشدن قیمت دلار، باعث واقعیترشدن قیمت محصولات صنایع و افزایش سودآوری و بازدهی بنگاهها خواهد شد. نتیجه تکنرخیشدن قیمت دلار به نفع تمامیت اقتصاد و بازار سرمایه خواهد شد.
روند آرام رشد نرخ نیما و رفتن به سمت تکنرخیشدن به دلیل احتیاط سیاست گذاران و تصمیمگیران اقتصادی است. بهنظر میرسد سیاست گذار نسبت به واردشدن شوک اقتصادی نگران است در صورتیکه افزایش رشد سرعت نرخ نیما، باعث افزایش و تقویت صادرات و قدرت تولیدی شرکتها خواهد شد و نتیجه آن بهبود عملکرد تمام اقتصاد را در پی خواهدداشت.
آراد پورکار: ثبت اصلاح سومین روز معاملاتی هفته به دلیل عدم برطرف شدن ریسکها مانند تنشهای نظامی و سیاسی برونمرزی در منطقه است. بازار در وضعیت کنونی، نوسان ادامهداری خواهد داشت تا وضعیت آن در آینده تعیینتکلیف و افق آتی را شفافتر مشخص کند.
با توجه به رشد دلار نیمایی بهنظر میرسد در صورت کاهش ریسکهای سیستماتیک، بازار سرمایه بتواند رشدی را بهثبت برساند. چرا که شرکتهای صادراتمحور که درآمد دلاری دارند، سودآوری بهتری را بهثبت خواهند رساند. گزارش 6 ماهه برخی شرکتها هم قابلقبول بود.
رفتار کمنوسان و خنثی بازار سرمایه میتواند ادامهدار باشد تا متغیرهایی مانند دلار نیما، نرخ بهره و تنشهای برونمرزی و انتخابات آمریکا مشخص شوند و امید وجود دارد با مشخصشدن وضعیت انتخابات آمریکا در برخی از ایالتهای مهم، بورس ایران نیز در اواسط آبان، تغییر و تحرکی داشته باشد.
پیش آمدن تیم جدید اقتصادی، نرخ بهره و نرخ اوراق اخزا در همین حدود بود و در برخی از دورههای زمانی، فعالان بورسی، نرخهای بالاتری در اوراق اخزا مشاهده کردند. صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت بازدهی حوالی 33 درصدی را بهثبت رساندند در صورتیکه این نرخ اعداد 36 یا 37 درصد را ببیند، ممکن است بازار یک پله به سطوح پایینتر نزول کند.
تیم جدید اقتصادی، دولت را با نرخ بهره بالا تحویل گرفته و بهنظر میرسد سیاست انقباضی را تا زمان مشخصشدن وضعیت توافق ادامه دهد. رشد دلار نیما توام با کاهش نرخ بهره میتواند موتور محرک بازار سرمایه باشد و کاهش نرخ بهره مستلزم ایجاد چشمانداز مثبت در ساختار اقتصادی است تا دولت وضعیت را برای کاهش نرخ بهره مساعد ببیند. این موارد دلایل عدمکاهش نرخ بهره و نوسان کم در حوالی 33 و 30 درصد خواهد بود.
انتهای پیام
source