به گزارش پایگاه خبری بورس پرس،
حامد مددی با ارائه تحلیلی از وضعیت کنونی بازار سرمایه به دنیای اقتصاد، اعلام کرد: نمیتوان از شرایط کلان سیاسی و اقتصادی غافل شد. فضای مبهم و احتمال ناپایداری آتشبس نیمبند در منطقه خاورمیانه، بلاتکلیفی در سرنوشت جنگ و فعال شدن یا نشدن ساز و کار ماشه در کنار چشمانداز مبهم مذاکرات سیاسی و اقتصادی، سبب شده سرمایهگذاران با احتیاطی مضاعف نسبت به آینده کلیه بازارها رفتار کنند.
مسئله اصلی در این مقطع بیاعتمادی یا ساز و کار بورس نیست بلکه عدم قطعیت نسبت به آینده کل اقتصاد است و همین امر تصمیمگیری را برای فعالان اقتصادی، منفعلانه و محافظهکارانه کرده است. اکنون تحرک خاص و قدرتمندی در هیچ یک از بازارهای مالی دیده نمیشود. در بازارهای طلا، ارز و سهام، نوعی محافظهکاری نسبت به آینده وجود دارد که نشان از انفعال در تصمیمگیری مالی دارد و سرمایهگذاران چشم انتظار شنیدن اخبار قطعی در مورد آینده اقتصاد و سیاست هستند.
کاهش محسوس در گردش نقدینگی نهتنها در بازار سهام بلکه در سایر بازارها نیز کاملا مشهود است. البته در بازار سهام، چشمانداز منفی ناشی از نگرانیهای ناترازی انرژی و اثرات سیاسی ساز و کار ماشه، فشار فروش را بهشدت افزایش داده بود.
در این میان هرچند اقدامات حمایتی برای کنترل این وضعیت انجام شد اما بسیار دیرهنگام و ناکافی بودند. در تعطیل 9 روزه بورس فرصت مناسبی برای برنامهریزی و پیادهسازی سیاستهای حمایتی وجود داشت که متاسفانه مورد استفاده قرار نگرفت.
لزوم تصمیمگیری منسجم برای بازگشت اعتماد
این رویکرد منفعلانه از سوی برخی مسئولان، جای تامل جدی دارد. تصمیمگیریهای مقطعی و غیرمنسجم به اعتماد عمومی ضربه زده و فرصت احیای بازار را از بین برده است. در تحلیل چشمانداز کوتاه و میانمدت باید توجه کرد بازار سرمایه تنها معادل بورس یا بخش سهام نیست و مجموعهای از ابزارهای متنوع شامل صندوقهای سرمایهگذاری طلا، صندوقهای درآمد ثابت، صندوقهای سهامی و داراییهای دیگر را در بر میگیرد.
تصمیمگیریهای نهادهای مسئول درخصوص این ابزارها، نقش تعیینکنندهای در ورود یا خروج سرمایه به کل بازار ایفا می کند. به عنوان مثال سیاستهای مرتبط با خرید طلای فیزیکی در مقابل سرمایهگذاری در صندوقهای طلا، میتوانند مسیر نقدینگی را بطور کامل تغییر دهد. از اینرو، دقت و موشکافی در اتخاذ هر تصمیم، امری ضروری است.
چشمانداز بازار سهام وابسته به آینده سیاسی است
در بخش سهام تا زمانی که سرنوشت ساز و کار ماشه و موضوع جنگ روشن نشود، نمیتوان انتظار رشد پرقدرت از این بخش داشت. در شرایطی که احتمال توافق کاهش یافته و سناریوی فعالسازی ساز و کار ماشه بیش از گذشته قوت گرفته، امید به جهش ناگهانی بازار سهام کمرنگ شده است.
با این حال در بازه میانمدت، اگر اثر تحولات سیاسی به مرور کاهش یابد، چه با تعیینتکلیف جنگ و چه با اجرای ساز و کار ماشه، امکان رشد بخش سهام فراهم خواهد شد. رشد قیمت ارز و تورمهای انباشته در جامعه که هنوز اثر کامل را در صورتهای مالی شرکتها نشان نداده، میتواند زمینهساز این رشد باشد.
در این برهه، تحلیلهای مبتنی بر اقتصاد خرد و کلان، تحلیل صنایع و حتی تحلیل تکنیکال یا بنیادی سهام، اثر تعیینکنندهای بر روند بورس ندارند. جهتگیری بیش از هر زمان دیگری به تحولات سیاسی وابسته است. یک تصمیم سیاسی میتواند روند بازار را بهکلی تغییر دهد، صرف نظر از آنکه سهام ارزنده باشد یا نه.
بنابراین توصیه میشود سرمایهگذاران، ترکیبی متنوع از داراییها را در سبد لحاظ کنند. این تنوع میتواند در برابر ریسکهای غیرقابل پیش بینی محافظت کند. بویژه در شرایطی که احتمال شعلهور شدن دوباره جنگ وجود دارد، نقدشوندگی داراییها باید به یکی از اولویتهای اصلی در تصمیمگیریهای سرمایهگذاری تبدیل شود.
انتهای پیام
source