در میان هیاهوی بازار و موج سنگین پروژه‌های پرزرق‌وبرق، ریپل (XRP) بی‌سروصدا در حال فتح قله‌هاست. ارزی که زمانی به‌خاطر نداشتن کاربرد مشخص از سوی بسیاری نادیده گرفته می‌شد، حالا نه‌تنها عملکردی بهتر از بیت‌ کوین و اتریوم داشته، بلکه با پشتوانه‌ای از حمایت نهادی و روایتی قانونی، دوباره توجه بازار را به خود جلب کرده است.

به گزارش میهن بلاکچین، ترکیبی از نقدینگی بالا، جامعه‌ای وفادار و مهم‌تر از همه، هم‌راستایی با روایت جدیدی که در میان نهادهای مالی در حال شکل‌گیری است، باعث وقوع این رشد گسترده شده است. در شرایطی که بازار صعودی به‌شدت تحت تأثیر ورود سرمایه‌گذاران سنتی است، XRP خود را در مکان و زمان درستی قرار داده است. اما آیا قیمت ریپل باز هم در ادامه مسیر به رشد ادامه خواهد داد؟ بیایید وضعیت کنونی این پروژه را زیر ذره‌بین ببریم.

نمودار قیمت و اطلاعات بازار ریپل (XRP) - منبع: CoinMarketCap
نمودار قیمت و اطلاعات بازار ریپل (XRP) – منبع: CoinMarketCap

جایگاه منحصر به‌فرد ریپل

بسیاری از افراد جامعه کریپتو، معتقدند که XRP هرگز جایگاهش را در میان پروژه‌های برتر به‌ دست نیاورده است. XRP Ledger، یک بلاکچین مجاز است که برای تسویه‌حساب‌های بین‌بانکی طراحی شده و در حال حاضر چند بانک سرشناس از آن استفاده می‌کنند. با این حال، بیشتر محصولات محبوب این بلاکچین نیازی به نگهداری و هولد XRP ندارند و همین موضوع ساختار توکن آن را زیر سوال می‌برد.

در حال حاضر، تعدادی از پروژه‌های وب ۳ در بستر بلاکچین ریپل در حال توسعه‌اند. با این حال، مقیاس آن‌ها در مقایسه با پلتفرم‌های قرارداد هوشمند پیشرو مانند اتریوم یا سولانا بسیار کوچک است. یکی از دلایل آن هم، ناتوانی XRPL در پشتیبانی از برنامه‌نویسی پیشرفته است.

با این حال، چرخه بازار در سال ۲۰۲۵ با چرخه‌های قبلی تفاوت دارد و تمرکز بازار دیگر بر هیجانات وب ۳ معطوف نیست، بلکه مؤلفه‌هایی مثل پذیرش نهادی، شفافیت قانونی و جریان سرمایه اهمیت بیشتری پیدا کرده‌اند؛ در همین‌ بستر است که ریپل و به‌تبع آن XRP، جایگاه منحصر به‌فردی پیدا کرده‌اند.

جاه‌طلبی‌های نهادی ریپل

در اول جولای (۱۰ تیر)، بانک مرکزی آمریکا، استاندارد جهانی جدیدی به نام ISO 20022 را برای پیام‌رسانی مالی به‌کار گرفت. این حرکت در ادامه اقدامات مشابه از سوی دیگر شبکه‌های پرداخت جهانی مانند سوئیفت (SWIFT) بود. ریپل از سال ۲۰۲۰ با این استاندارد همسو شده و اولین شرکت مبتنی بر دفتر کل توزیع‌شده (DLT) بود که به نهاد ISO 20022 پیوست؛ حالا ممکن است این تصمیم به سود ریپل تمام شود.

شرکت وُلانته تکنولوژیز (Volante Technologies)، که زیرساخت فناوری پرداخت فدوایر (Fedwire) را فراهم می‌کند، اخیراً اعلام کرده مؤسساتی که از خدمات Fedwire، به‌عنوان سرویس استفاده می‌کنند، می‌توانند از XRP برای تسویه‌حساب‌ها بهره ببرند. بنابراین ارتباط میان ریپل‌، استاندارد ISO 20022 و Fedwire، راه را برای استفاده از XRP در زیرساخت‌های مالی قانونی باز می‌کند.

علاوه بر این، ریپل موقعیت مناسبی برای بهره‌برداری از رشد بازار استیبل‌ کوین‌ها دارد. در دسامبر ۲۰۲۴ (آذر ۱۴۰۳)، ریپل، استیبل‌ کوین دلاری به نام RLUSD را معرفی کرد و از آن زمان تاکنون، ارزش بازار آن از ۵۱۷ میلیون دلار فراتر رفته است.

برد گارلینگهاوس (Brad Garlinghouse)، مدیرعامل ریپل، برای تقویت جایگاه قانونی این شرکت، در تاریخ ۲ جولای (۱۱ تیر) اعلام کرد که این شرکت برای دریافت مجوز بانک ملی از دفتر نظارت بر ارز آمریکا (OCC) درخواست داده است.

پیش‌تر نیز ریپل به‌همراه شرکت استاندارد کاستودی (Standard Custody)، که در فوریه ۲۰۲۴ (بهمن ۱۴۰۳) آن را خریداری کرد، برای دریافت حساب اصلی فدرال (Fed Master Account) اقدام کرده بود. در صورت تأیید این درخواست، ریپل می‌تواند RLUSD را مستقیماً نزد فدرال رزرو نگهداری کند.

ریپل؛ ساده، جذاب و راهبردی

در حال حاضر، نقشه راه روشنی برای XRP وجود ندارد، اما بازار اهداف ریپل را جدی گرفته است. حجم معاملات روزانه XRP از ۱۱ میلیارد دلار فراتر رفته که با در نظر گرفتن ارزش بازار، بیش از دو برابر حجم بیت‌ کوین است. همچنین، سود باز (Open Interest) قراردادهای آتی XRP به رکورد ۸.۱ میلیارد دلار رسیده که نشان‌دهنده تداوم علاقه سفته‌بازانه است.

نقدشوندگی بالا و عمق مناسب بازار، در کنار رفتار تکرارشونده XRP در بازار (عقب‌ ماندن از بیت‌ کوین و سپس رشد ناگهانی)، باعث شده تا معامله‌گران آن را گزینه‌ای ساده برای معامله بدانند.

سود باز قراردادهای آتی ریپل (XRP) - منبع: CoinGlass
سود باز قراردادهای آتی ریپل (XRP) – منبع: CoinGlass

اما نکته جدید، تغییر جهت بازار از سفته‌بازی محض، به سمت سرمایه‌گذاری راهبردی است. چندین شرکت سهامی عام، در حال تشکیل خزانه‌‌ای مبتنی بر توکن XRP هستند. شرکت‌های تریدنت (Trident) و وبوس (Webus)، که در بورس نزدک حضور دارند، قصد دارند به‌ترتیب، ۵۰۰ میلیون دلار و ۳۰۰ میلیون دلار XRP بخرند.

همچنین شرکت‌های کوچک‌تری مثل ویوو پاور (VivoPower) و ولجیستیک هلث (Wellgistics Health)، به‌ترتیب برای خرید ۱۲۱ میلیون دلار و ۵۰ میلیون دلار XRP برنامه‌ریزی کرده‌اند.

اگرچه این مبالغ در مقایسه با ۱۰۲ میلیارد دلار بیت‌ کوین موجود در خزانه شرکت‌ها ناچیز است، اما نشانه‌ای از یک روند جدید محسوب می‌شود: نگاه به XRP به‌عنوان یک دارایی خزانه‌ای و ابزاری برای تراکنش‌های مالی. اگر این شرکت‌ها علاوه بر هولد، استفاده عملی از XRP برای پرداخت‌های برون‌مرزی را هم آغاز کنند (چیزی که Webus قصد انجام آن را دارد)، می‌توان انتظار هم‌افزایی واقعی را داشت.

پیشروی نهادها با ETFهای XRP نیز ادامه دارد. روز دوشنبه، بورس نیویورک با لیست‌شدن ETF اهرمی ProShares Ultra XRP (مبتنی بر قراردادهای آتی XRP) موافقت کرد. اگرچه ETFهای آتی، تأثیر مستقیم کم‌تری نسبت به ETFهای اسپات بر قیمت دارند، اما نشان‌دهنده علاقه رو‌ به‌ افزایش سرمایه‌گذاران نهادی‌اند. کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC)، همچنان در حال بررسی ETF‌های اسپات XRP است.

در همین حال، کانادا یک گام جلوتر است. در تاریخ ۱۸ ژوئن (۲۸ خرداد)، ETF اسپات XRP شرکت 3iQ، با نمادهای XRPQ و XRPQ.U، در بورس تورنتو عرضه شد و به‌سرعت بیش از ۵۰ میلیون دلار سرمایه جذب کرد.

فارغ از اینکه کاربرد واقعی XRP بتواند ارزش فعلی آن را توجیه کند یا نه، جایگاه فعلی ریپل در بازار به‌خوبی با انتظارات هماهنگ است. ریپل موفق شده روایتی قانون‌پذیر و مورد پذیرش نهادهای مالی بسازد؛ کاری که بسیاری از پروژه‌های کریپتویی هنوز موفق به انجام آن نشده‌اند.

کازمو جیانگ (Cosmo Jiang)، شریک عمومی شرکت سرمایه‌گذاری پانترا کپیتال (Pantera Capital)، در مصاحبه‌ای در این باره گفته است:

فکر می‌کنم دلیل موفقیت XRP این است که فراتر از درک بسیاری از افراد در دنیای کریپتو، طرفداران بسیار وفاداری دارد. تعداد زیادی از اینفلوئنسرهای شبکه‌های اجتماعی طرفدار XRP هستند و آگاهی گسترده‌ای نسبت به آن در میان موسسات مالی و سرمایه‌گذاران سنتی وجود دارد.

در بازاری که بیش از هر زمان دیگر با ادراک، موقعیت‌یابی و دسترسی تعریف می‌شود، رشد XRP می‌تواند بیش از چیزی که منتقدانش می‌پذیرند، درباره آینده کریپتو بگوید.

source

توسط blogcheck.ir