مهدی ساسانی در گفت‌وگو با شهر بورس با اشاره به شرایط پس از اتمام جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و بازگشایی بازار سرمایه، اظهار داشت: بازار سرمایه ایران هم به مانند همه بازارهای سرمایه‌ای که در اثر تنش‌های ناشی از جنگ‌های نظامی دچار افزایش عرضه‌ها می‌شوند، شرایط خود را اینگونه آغاز کرده است. در روزهایی که شاهد درگیری نظامی بین کشور عزیزمان ایران اسلامی و رژیم صهیونیستی بودیم، بازار سرمایه بر اساس تصمیماتی که شورای عالی بورس گرفت متوقف شد. بازار سرمایه نزدیک به ۱۰ روز کاری در حالت توقف به سر برد و پس از بازگشایی از روز شنبه، با فشار فروش کار خود را آغاز کرد.

وی با اشاره به انتظارها برای تعادل بورس، گفت: پیش‌بینی می‌شد که با گذشت چند روز و با حمایت‌هایی که از بازار سرمایه انجام می‌شود، بتوانیم شاهد تعادل در بورس باشیم، اما متاسفانه برخلاف انتظارات، حمایت‌ها بسیار دیر مصوب و اجرایی شدند. اکنون با گذشت چند روز از بازگشایی بورس، هنوز شاهد فشار فروش و صف‌های فروش طولانی در تابلوی معاملات هستیم.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه عنوان کرد: انتظار می‌رفت مدیران بازار سرمایه در دو هفته‌ای که بورس تعطیل بود، جلسات خود را برگزار کرده و تصمیمات لازم را برای نحوه بازگشایی نمادها و نوع حمایتی که قرار است از بازار سهام صورت گیرد، اتخاذ کنند. اما متاسفانه هیچ جلسه‌ای برگزار نشد و تصمیمات پس از بازگشایی بورس اتخاذ شدند.

تبلیغ درون‌خطی

ساسانی همچنین به نقدینگی اختصاص یافته برای حمایت از بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: طبق اطلاعاتی که از مدیران سازمان بورس شنیدیم، مبنا بر این شده که نزدیک به ۱۲۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی جهت حمایت از بازار سرمایه اختصاص داده شود که ۶۰ هزار میلیارد تومان آن را بانک مرکزی تقبل کرده و باقی‌مانده آن توسط بانک‌ها، اعتباراتی که به کارگزاری‌ها داده می‌شود و صندوق‌های توسعه و تثبیت به عنوان خریداران ظاهر خواهند شد.

وی در ادامه به وضعیت بورس در روز سه‌شنبه اشاره کرد و گفت: امروز شاهد این بودیم که بازار سرمایه همچنان با فشار فروش به کار خود پایان داد. در ابتدای امروز، شاهد افزایش دامنه نوسان صندوق‌های اهرمی از ۳ درصد به ۴ درصد بودیم. این استنباط از سوی مدیران سازمان بورس عنوان شد که این تغییر می‌تواند باعث تعادل بخشیدن در این صندوق‌ها شود، اما برخلاف انتظار، صف فروش در صندوق‌های اهرمی افزایش یافت.

این کارشناس بازار سرمایه به عملکرد صندوق‌های اهرمی و تاثیر آن بر بازار سرمایه، پرداخت و خاطرنشان کرد: صندوق‌های اهرمی زمانی که قیمت‌شان از NAV (ارزش خالص دارایی‌ها) در روندهای صعودی بالاتر می‌رود و دارای حباب مثبت می‌شوند، مدیران صندوق اقدام به صدور یونیت‌های جدید می‌کنند و با عرضه سهام سعی در کم کردن حباب مثبت آن‌ها و بزرگتر کردن صندوق‌های خود می‌کنند. طبیعتا این پول را از تابلوی معاملات سهام خریداری کرده و پورتفوی خود را بزرگتر می‌کنند.

وی ادامه داد: انتظار می‌رود در زمانی که بازار سرمایه روند اصلاحی به خود می‌گیرد و این صندوق‌ها دارای حباب منفی هستند، مدیران صندوق‌ها اقدام به ابطال یونیت‌ها و کاهش حباب منفی صندوق‌های خود کنند، کاری که در روند اصلاحی و ریزشی این یکی دو هفته اخیر شاهد آن نبوده‌ایم و این باعث شد که بیشترین ریزش را در صندوق‌های اهرمی شاهد باشیم.

ساسانی به مشکلات نقدینگی صندوق‌ها نیز اشاره کرد و گفت: یکی از موضوعاتی که به نظر می‌رسد باعث این اتفاق شده، نداشتن نقدینگی کافی در صندوق‌ها است. زیرا این صندوق‌ها نقدینگی حاصل از صدور یونیت‌های خود در روند صعودی را برای خرید سهام مصرف کرده‌اند و اکنون که سهام آن‌ها افت کرده، برای تامین نقدینگی جهت ابطال یونیت‌ها با مشکل مواجه شده‌اند.

واین کارشناس بازار سرمایه افزود: به نظر می‌رسد صندوق‌ها باید بتوانند سهامی که در پورتفوی خود دارند را به صورت بلوکی به یک نهاد یا صندوق بزرگ‌تر واگذار کنند و از این طریق تامین نقدینگی کنند. این نقدینگی باید برای متعادل‌سازی صف‌های فروش صندوق‌های اهرمی استفاده شود.

ساسانی در پایان تاکید کرد: اگرچه هنوز در تابلوی معاملات حمایت جدی از سوی دولت و ارکان مختلف دیده نمی‌شود، اما در روزهای آینده امیدواریم که صندوق‌ها بتوانند نقدینگی مورد نیاز خود را تامین کنند و به متعادل‌سازی صف‌های فروش صندوق‌های خود بپردازند. در این صورت، صندوق تثبیت و صندوق توسعه بازار و همچنین هلدینگ‌های بزرگ بازار و حقوقی‌های بانک‌های بزرگ نیز باید اقدام به خرید سهام از روی تابلوی معاملات کنند تا آرامش به بازار سرمایه بازگردد.

source

توسط blogcheck.ir