به گزارش پایگاه خبری بورس پرس،
در دومین روز از اولین نمایشگاه بین‌المللی مشهد اینوکس_فاینکس، پنل تخصصی دیپلماسی اقتصادی ایران در خصوص ابرچالش‌های اقتصاد با حضور عبدالناصر همتی وزیر سابق اقتصاد و حسین مرعشی کارشناس مسائل اقتصادی برگزار شد.


بر اساس این گزارش، عبدالناصر همتی وزیر سابق اقتصاد در این پنل با بیان اینکه رشد اقتصاد پایدار نیست، اعلام کرد: بررسی الگوریتمی روند اقتصادی از دهه ۱۳۴۰ تا سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد درآمد های نفتی و گازی اثر مستقیمی بر رشد اقتصادی داشتند. این در حالی است که هر گاه درآمدهای نفتی و گازی افزایش یافته، اقتصاد نیز در مسیر رشد قرار گرفته است. درآمدهای نفتی عامل اصلی رشد اقتصادی بوده و این وابستگی نشان دهنده نبود پایداری در رشد اقتصادی است.


از سال ۱۳۳۸ به بعد با وجود درآمدهای نفتی مطلوب، فرصت‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی فراهم بود. سرمایه‌گذاری از سه منبع اصلی بانک ها، بازار سرمایه و منابع خارجی تامین می‌شود. این سه منبع پایه‌های اصلی توسعه سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران هستند. طی ۱۳ سال گذشته میانگین تشکیل سرمایه ثابت ناخالص حدود ۱.۷ درصد در سال بود. با این حال طی سال اخیر این شاخص بطور میانگین سالانه ۱.۵ درصد کاهش یافته است.


بطور میانگین تشکیل سرمایه ثابت سالانه ۶ درصد کوچک‌تر و به کاهش ظرفیت اشتغال منجر شده است. سال ۱۴۰۲ تشکیل سرمایه به ۱.۶ هزار هزار میلیارد تومان رسید. طبق برنامه هفتم توسعه برای دستیابی به رشد اقتصادی مطلوب باید به رشد ۸ درصدی دست یافت. سال جاری ظرفیت تأمین مالی حداکثر به ۵.۲ هزار هزار میلیارد تومان خواهد رسید در حالی که طبق برنامه هفتم توسعه نیاز به ۸ هزار هزار میلیارد تومان تأمین مالی وجود دارد. با ادامه روند کنونی میانگین رشد اقتصادی تنها ۲.۶ درصد خواهد بود.


برای سال ۱۴۰۴ پیش‌بینی شده سرمایه‌گذاری خارجی به ۶۸ هزار میلیارد تومان برسد اما این میزان در مقایسه با ظرفیت‌های موجود در اوج نیست. در سه سال گذشته جذب سرمایه‌گذاری خارجی کمتر از یک میلیارد دلار بود.


حسین مرعشی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی نیز در این پنل گفت: پس از انقلاب به دلیل درگیری با آمریکا تا سال ۱۳۶۷ درآمد سرانه هر ایرانی به نصف کاهش یافت. از سال ۱۳۶۸ سیاست‌های اقتصادی از رویکردهای اولیه انقلاب فاصله گرفت و به سمت توسعه حرکت کرد. سرمایه‌گذاران خارجی این پرسش را مطرح می‌کردند که چگونه پس از یک دهه ایران به ضرورت تغییرات در دستور کار پی برد. با این حال در برنامه دوم توسعه رشد اقتصادی به ۲.۵ درصد در سال کاهش یافت.


بزرگترین چالش ایران اقتصادی نیست بلکه ریشه در مسائل سیاسی و انقلابی‌گری دارد. در دهه‌های اخیر تولید ناخالص جهانی از حدود ۳۵ هزار میلیارد دلار به بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد دلار جهش داشته اما ایران سهمی از این رشد نداشته است. امروز یک فرصت تاریخی بی‌نظیر برای ایران فراهم شده است. تمرکز جهانی از اروپا به خاورمیانه معطوف شده و سیاست‌های ترامپ نیز بر این منطقه متمرکز است. خاورمیانه با جمعیتی پرمصرف، بازاری جذاب برای سرمایه‌گذاری است. ایران امروز این فرصت را دارد که با بهره‌گیری از تحرکات منطقه‌ای؛ اقتصاد را به سمت نوآوری و توسعه هدایت کند.

انتهای پیام

 

source

توسط blogcheck.ir