التماس خودروسازان برای تنفس مصنوعی

نامه دبیر انجمن خودروسازان به رئیس‌جمهور
نامه دبیر انجمن خودروسازان به رئیس‌جمهور

نامه دبیر انجمن خودروسازان به رئیس‌جمهور ظاهری دلسوزانه با چاشنی تهدید پنهان بیکاری و از دست رفتن سرمایه گذاری دارد، اما این نامه از یک سو، بیانگر ناکارآمدی مطلق حاکمیت در بنگاه‌داری و از سوی دیگر، التماس خودروسازان برای تنفس مصنوعی است.






به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، وضعیت بازار خودرو، ادامه تحریم، قطعی برق، کمبود ارز، مشکلات تخصیص، فاصله شدید و عمیق با سطح اول خودروسازی دنیا، قیمت های فضایی، نارضایتی عمومی، ناتوانی در تولید قطعات های‌تک، قیمت گذاری دستوری، تعرفه بالای واردات قطعات، تغییر نرخ محاسبه ارز و قیمت تمام شده محصولات با کیفیت نامطلوب تنها ثمره مدیریت دولت و حاکمیت بر خودروسازی است. مدیریتی با خروج هزاران هزار میلیارد زیان و‌ بدهی و رانت پاشی های پیدا و پنهان برای خوش‌نام ماندن دولت های مستقر. این نتیجه مدیریت سیاسی و جناحی و جزیره ای است. این نوع سکان‌داری تنها مختص خودروسازی نیست، در حوزه انرژی و آب و سایر بخش ها نیز وضع به همین منوال است.

با این حال، پرسش این است که در این سه سال آیا واقعاً توان تحقق آن‌چه گفته اند را دارند؟ آیا از فرصت ممنوعیت واردات پیش از برجام توانسته اند استفاده کنند؟ آیا دیوار بلند تعرفه ها غیر از انحصار و چپاول حاصلی داشته است؟
خودروسازان در حالی درخواست جلوگیری از کاهش تعرفه ها دارند که از یک سو، پیرو مذاکرات احتمال توافق نیز وجود دارد و از سوی دیگر، این تعرفه ها، آتش به جان مردم می زند.

این تعرفه ها به شدت قیمت تمام شده را به نفع دولت بالا می برد. دولت، هم با عدم کاهش وارد بازی برد برد می شود، هم درآمد بیش‌تر کسب کرده است و هم خودروسازان را در آستانه خصوصی سازی مدیون خود می سازد. در این شرایط خودرو نقش دیگری پیدا می کند و در کنار ایفای نقش سرمایه، نشانه تفاخر اجتماعی نیز می شود. همچنین قیمت های جدید خودروهای داخلی را عادی می کند.

نکته قابل توجه این است که هنوز بعد از این همه سال حمایت، خودروسازی ایران جرئت مقابله با واردات را ندارد. وارداتی که در بهترین حالت تنها ۵ درصد بازار را تشکیل می دهند. با این وجود آن‌قدر از بد بودن خود اطمینان دارند که کاهش تعرفه ها را با از بین رفتن خود مساوی می دانند. در این شرایط تنها امید خصوصی سازی واقعی با خروج کامل دولت از بنگاه‌داری است. شاید بخش خصوصی بتواند باعث تحرک این صنعت شود. البته اگر یک نمایش برای عبور از دوران بی پولی نباشد.

source

توسط blogcheck.ir