تعداد پایین بعضی از خودروهای وارداتی، آن‌ها را شناسنامه مالکان می‌کنند

تحویل زوتی DL5
زوتی DL5

تعداد بسیار پایین بعضی از خودروهای وارداتی باعث می شود این خودروها به شناسنامه مالکان مبدل شوند.






واردات خودرو در ایران همواره موضوعی حساس و پرچالش بوده است. در سال‌های اخیر، با وجود تصویب طرح‌ هایی برای آزادسازی واردات خودرو، شاهد آن بوده‌ ایم که برخی از مدل‌های وارداتی در تیراژ بسیار پایین وارد کشور شده‌اند. این مسئله نه تنها موجب نارضایتی مصرف‌کنندگان شده، بلکه بازار خودرو را نیز با نوعی بی‌ثباتی مواجه کرده است. به همین سبب در این مقاله به بررسی دلایل اصلی تعداد پایین برخی خودروهای وارداتی و پیامدهای آن بر بازار و مصرف‌کنندگان می پردازیم.

کدام خودروهای وارداتی تیراژ پایینی دارند؟

اگر نگاهی به بازار خودرو های وارداتی رده پایین تا مدل های برند بیاندازیم، متوجه می شویم که بعضی مدل ها به دلیل تیراژ بسیار پایین عملا این روز ها به یک غده بدخیم برای صاحبانشان تبدیل شده اند. خودرو هایی که نه خدمات دارند، نه قطعات فنی و بدنه آن ها در بازار یافت می شود و نه بازار فروش دست دوم دارند!

از جمله ی این خودرو ها که امروز در بازار نیز بسیار بدنام هستند می توان به مدل هایی همچون زوتی DL5، ونوچیا خصوصا مدل D60، بستیون NAT، لونا GRE، هونگچی های وارداتی، بستیون T77 و… اشاره کرد. این درحالیست که به طور مثال بستیون T77 و مدل های وارداتی هونگچی به لحاظ فنی و کیفیت ساخت، وضعیت کاملا مطلوبی داشته و صرفا تیراژ پایین آن ها که پس از عرضه محدود، واردات مجددشان به دست فراموشی سپرده شده، سبب چنین مشکلاتی شده است. البته به نظر می رسد این اتفاق ناخوشایند به زودی برای مدل هایی همچون اشکودا، سئات، تویوتا وایدلندر و ونزا، مدل های مختلف بی وای دی و… نیز تکرار شود.

دلایل اصلی تعداد پایین خودروهای وارداتی

یکی از مهم‌ ترین عوامل در تعداد پایین برخی خودروهای وارداتی را می توان محدودیت‌ های قانونی و تصویب لحظه ای قوانین در ایران دانست. در سال‌ های گذشته، سیاست‌ هایی مانند سقف ارزش خودرو، محدودیت حجم موتور و استاندارد های زیست‌ محیطی عجیب (استاندارد هایی که مثلاً هاوال H9 جدید را مخرب محیط زیست و نیسان آبی را دوست‌دار محیط زیست می داند)، واردات بسیاری از خودرو را با مشکل مواجه کرده است.

یکی دیگر از چالش‌ های بزرگ پیش روی واردکنندگان، تأمین ارز مورد نیاز برای واردات است. با توجه به نوسان نرخ ارز و اولویت‌ بندی تخصیص ارز توسط بانک مرکزی، واردکنندگان خودرو با مشکلات متعددی برای تأمین منابع مالی لازم برای خرید خودروهای خارجی روبه‌رو هستند. این امر، به‌ویژه در مورد خودروهای لوکس یا برندهای خاص، باعث کاهش شدید واردات شده است.

پیامدهای تعداد پایین برخی خودروهای وارداتی

یکی از پیامدهای مستقیم تعداد محدود برخی مدل‌ های وارداتی، افزایش قیمت غیرمنطقی آن‌ها در بازار آزاد است. عرضه محدود، در کنار تقاضای بالا برای برندهای خاص یا مدل‌های جذاب، باعث می‌شود که قیمت‌ها به‌صورت مصنوعی افزایش یابد. این وضعیت به‌ویژه در مورد خودروهای برندهایی مانند مرسدس، ب ام و، تویوتا و لکسوس مشاهده می‌شود.

از طرفی تعداد پایین خودروهای وارداتی بستری مناسب برای فعالیت دلالان و سودجویان فراهم کرده است. در بسیاری از موارد، خودروهایی که با قیمت رسمی ثبت‌نام می‌شوند، بلافاصله پس از ورود به بازار با قیمتی چند برابر به فروش می‌رسند. این روند نه تنها به نفع مصرف‌کننده نهایی نیست، بلکه اعتماد عمومی را به سیستم واردات کاهش می‌دهد.

از سوی دیگر، مشتریان ایرانی به دلیل محدودیت‌ های موجود، ناچارند از بین تعداد معدودی خودرو وارداتی انتخاب کنند. این موضوع موجب شده است تنوع برند و مدل، که از اصلی‌ترین جذابیت‌های بازار خودرو در جهان است، در ایران وجود نداشته باشد. مصرف‌کننده ایرانی نمی‌تواند براساس نیاز، سلیقه یا بودجه خود، گزینه‌های متنوعی پیش‌رو داشته باشد و ناچار به انتخاب گزینه های محدود و گاه عجیب واردکنندگان است.

براساس اعلام سخن‌گوی وزارت صمت، واردکنندگان خودرو موظف‌‌اند به ازای واردات هر هزار دستگاه خودرو، یک نمایندگی خدمات پس از فروش در کشور ایجاد کنند. این اقدام اگرچه با هدف گسترش شبکه خدمات و افزایش رضایت مشتریان صورت می‌گیرد، اما در سمت دیگر، واردات محدود هزار دستگاهی نیز حتا محقق نمی شود و واردکننده به دلیل همین تعداد پایین، خود را ملزم به ارائه خدمات و تأمین قطعات نمی بیند.

نتیجه نهایی

در پایان با توجه به این نوع واردات و ناگریزی مصرف کننده از انتخاب، امروز شاهد آن هستیم که برخی خودروهای وارداتی رسماً به شناسنامه مالکان مبدل شده اند. تعدادی از خودروهای وارداتی بازارمان به زحمت به ۵۰ تا ۱۰۰ دستگاه می رسند و مالکان این قبیل خودروها در حال حاضر نه خدماتی دارند و نه شبکه قطعات. از طرف دیگر حتا خودروی‌شان در بازار خریدار نیز ندارد و اصطلاحاً به شناسنانه صاحبان تبدیل شده است. تعداد پایین برخی از خودروهای وارداتی در ایران، نتیجه مجموعه‌ای از عوامل سیاسی، اقتصادی، قانونی و ساختاری است. برای برون‌رفت از این چرخه، نیازمند بازنگری در سیاست‌های کلان واردات خودرو، افزایش شفافیت و رقابت و فراهم کردن بستر مناسب برای خدمات پس از فروش هستیم. تنها در این صورت است که بازار خودروی ایران می‌تواند به تعادل، تنوع و کیفیت مطلوب دست یابد.

source

توسط blogcheck.ir