در چرخه اخیر بازار کریپتو، اتریوم عملکرد ضعیفتری نسبت به بیت کوین و سایر پروژههای بلاکچینی لایه ۱ از خود نشان داد و موجی از انتقادات را به خود جلب کرد. اما طی هفتههای گذشته، ورق برگشته و دومین ارز دیجیتال بزرگ بازار با رشدی چشمگیر، بار دیگر به کانون توجهات بازگشته است.
به گزارش میهن بلاکچین، از کف قیمتی ماه آپریل تاکنون قیمت اتریوم حدود ۱۰۰٪ افزایش یافته و تنها در یک ماه گذشته با جهش ۶۵ درصدی به ۲۷۵۰ دلار رسیده است. این رشد چشمگیر در حالی رقم خورده که نسبت ETH/BTC طی یک سال اخیر حدود ۴۵٪ افت داشته است.
تحلیلگران شرکت تحقیقاتی و کارگزاری برنشتاین (Bernstein) به رهبری گوتام چوگانی (Gautam Chhugani) در گزارشی جدید نوشتهاند که طی یک سال گذشته، رکوردشکنیهای مداوم بیت کوین و عبور آن از مرز ۱۰۰ هزار دلار توجه سرمایهگذاران را به عنوان ابزاری برای ذخیره ارزش جلب کرده است. پذیرش گسترده ETFهای بیت کوین و حضور این ارز در ترازنامه شرکتها نیز باعث شده تا پادشاه ارزهای دیجیتال در ذهنیت عمومی جایگاهی متمایز پیدا کند.
در سمت دیگر، در این چرخه کاربران خرد جذب بلاکچینهای سریعتری مثل سولانا شدند که تجربه روانتری نسبت به اتریوم ارائه میدادند. این روند در مجموع باعث شد تا اتریوم در میانه راه گیر کند؛ ارزی که نه به اندازه بیت کوین برای ذخیره ارزش جذاب بود و نه به اندازه رقبایش سریع.
اما به نظر میرسد که وضعیت کنونی در حال تغییر است. تحلیلگران برنشتاین سه دلیل اصلی را پشت پرده رشد اخیر اتریوم میدانند:
آنچه در این مطلب میخوانید
۱- رونق استیبل کوینها و توکنیزهسازی اوراق بهادار
یکی از مهمترین تحولاتی که جایگاه اتریوم را تقویت کرده، رشد قابلتوجه استفاده از استیبل کوینها و گسترش بازار توکنیزه کردن داراییها و اوراق بهادار است. به گفته تحلیلگران برنشتاین، در این چرخه دیگر تمرکز سرمایهگذاران بر ذخیره ارزش نیست بلکه پرداختهای مبتنی بر استیبل کوینها و توکنیزه کردن داراییهای مختلف توجهات را به خود جلب کردهاند.
اتریوم اکنون میزبان بیش از ۵۱٪ از کل عرضه استیبل کوینهاست و همین امر آن را به زیرساخت اصلی این تحول نوظهور بدل کرده است. نمونههای اخیر این روند شامل خرید ۱.۱ میلیارد دلاری پلتفرم بریج توسط شرکت استرایپ، تجدید علاقه شرکت متا به راهاندازی پروژه استیبل کوین اختصاصی خود و رشد بازار داراییهای واقعی توکنیزه شده است که طبق دادههای پلتفرم RWA.xyz اکنون ارزشی بیش از ۲۲ میلیارد دلار دارد. در این میان، شرکتهای بزرگی همچون بلکراک و فرانکلین تمپلتون در خط مقدم پذیرش این فناوریها قرار گرفتهاند و بخش عمدهای از این نوآوریها نیز بر بستر اتریوم توسعه یافتهاند.
۲- نقش پررنگ شبکههای لایه ۲
هرچند برخی از منتقدان ارزش افزوده شبکههای لایه ۲ اتریوم را زیر سوال میبرند، اما واقعیت این است که این شبکهها نقش بسیار مهمی در زیرساختهای نهادی کریپتو ایفا میکنند. به گفته تحلیلگران برنشتاین، شبکههایی مانند بیس در سال گذشته حدود ۸۴ میلیون دلار درآمد داشتهاند. علاوه بر این، خرید اخیر شرکت واندر فای توسط رابینهود نیز نشاندهنده تمایل روزافزون شرکتهای مالی سنتی به بهرهگیری از زیرساختهای لایهدوم اتریوم است.
از آنجا که این شبکهها همچنان برای تسویه تراکنشها به اتریوم وابسته هستند، رشد آنها بهطور مستقیم منجر به افزایش تقاضا برای ETH خواهد شد. تحلیلگران شرکت برنشتاین نیز پیشبینی میکنند که در آیندهای نهچندان دور، بسیاری از کارگزاریها و اپلیکیشنهای مالی، سهام توکنیزهشده را از طریق شبکههای اختصاصی مبتنی بر اتریوم در اختیار کاربران خود قرار خواهند داد.
۳- خروج از پوزیشنهای فروش علیه اتریوم
عامل سوم، ماهیتی تاکتیکی دارد. در یک سال و نیم گذشته، بسیاری از صندوقهای سرمایهگذاری و معاملهگران حرفهای از استراتژی پوشش ریسک دلتا-خنثی (Delta-Neutral) استفاده میکردند. به این شکل که در حالیکه روی بیت کوین و سولانا پوزیشن خرید داشتند، روی اتریوم پوزیشن شورت میگرفتند.
اما با تحولات اخیر بازار، بسیاری از این پوزیشنهای فروش در حال بسته شدن هستند و به نظر میرسد که نظر سرمایهگذاران و معاملهگران به دومین ارز دیجیتال بزرگ بازار تغییر کرده باشد.
در مجموع، تحلیلگران بر این باورند که رشد دوباره اتریوم و دیگر آلتکوینها نهتنها نشانهای از احیای بازار ارزهای دیجیتال است، بلکه میتواند به نفع صرافیها و کارگزاریهای رمزارزی نیز تمام شود؛ چراکه این رشد، موجب افزایش حضور سرمایهگذاران خرد، تنوع بیشتر بازار و همچنین افزایش حجم معاملات میشود. در نتیجه، میتوان انتظار داشت که این روند به جانگرفتن دوباره بازار رمزارزها کمک کند.
source