به گزارش بازیگر 360 ، محمدحسین مهدویان، کارگردان شناختهشده سینمای ایران، در کارگاه انتقال تجربهای که عصر امروز، ۱۷ اردیبهشت، در چهاردهمین جشنواره فیلم ۱۰۰ در پردیس سینمایی ملت برگزار شد، سخنانی صریح و هشداردهنده درباره مسیر پرچالش فیلمسازی ایراد کرد.
مهدویان در ابتدای این نشست با اشاره به سالهای ابتدایی فعالیت خود و رویاهایی که او را به این عرصه کشاند، از حاضران خواست تا رویاهای سینمایی خود را به اشتراک بگذارند. در این میان، علاقهمندی به ساخت فیلمهای فانتزی و تاسیس یک موسسه فیلمسازی برای حمایت از استعدادهای طبقات محروم جامعه، از جمله آرزوهای مطرح شده توسط حاضران بود.
خبر از ساخت فیلم شاهنامهای و نگاهی به مد روز سینما
در ادامه، مهدویان خبر از ساخت پروژهای اقتباسی از شاهنامه داد و با اطمینان خاطر بیان کرد که ایران از نظر فنی هیچ کمبودی برای تولید آثار بزرگ با موضوعات اساطیری ندارد. او همچنین در واکنش به درخواست یکی از حاضران مبنی بر لزوم پرداختن فیلمسازان متعلق به هر طبقه به دغدغههای همان طبقه، گفت که اصالتاً تهرانی نیست و بسیاری از فیلمسازان موفق که درباره پایینشهر فیلم ساختهاند، خود برخاسته از همان مناطق بودهاند. او با اشارهای ضمنی به رواج ساخت فیلمهایی با موضوعات اجتماعی خاص، عنوان کرد که ساخت فیلم درباره پایینشهر در سینمای کنونی به نوعی مد تبدیل شده است.
تردیدهای یک کارگردان و توصیه تلخ به جوانان
مهدویان در بخش دیگری از سخنانش، با حاضران درباره مخاطرات پیش روی تحقق رویاهایشان در عرصه سینما به گفتوگو پرداخت و از تردیدهای گاه و بیگاه خود نسبت به مسیری که طی کرده سخن گفت. او با لحنی دلسوزانه خطاب به جوانان حاضر در کارگاه اظهار داشت: «اگر میتوانید کار دیگری کنید و مسیر دیگری به جز سینما را انتخاب کنید، من به شما پیشنهاد میکنم که آن مسیر را انتخاب کنید زیرا اکنون تصوری از آن چیزی که در سینمای ایران میگذرد، ندارید. مخاطرات فیلمسازی بسیار پیچیدهتر و دردناکتر از مسائل فنی و نگرانی برای امر فرهنگی است.»
او با طرح این سوال که آیا حاضران به انتخاب مسیری غیر از سینما و صرف زندگی در راهی دیگر فکر کردهاند، تاکید کرد که ورود به عرصه فیلمسازی به معنای انتخاب یک شیوه زندگی غیرعادی است که مملو از شکستهای پیاپی خواهد بود. مهدویان با صراحتی قابل توجه گفت: «شکستهای پیاپی زیادی مقابل شما وجود دارد و اگر توان شکست خوردن ندارید، وارد فیلمسازی نشوید.»
تاوان عشق و بیرحمی جامعه
این کارگردان با یادآوری دوران جوانی و رویاهایش، از رنجها و سختیهایی که در مسیر فیلمسازی متحمل شده سخن گفت و تاکید کرد که جامعه پدیده بیرحمی است و فیلمساز با عرضه اثر خود، خود را در معرض قضاوت و دیده نشدن قرار میدهد. او فیلمسازی را «آغاز دوران رنج» دانست و گفت که «عشق تاوان دارد».
توصیههایی برای بقا در دنیای سینما
مهدویان در پایان سخنانش دو توصیه مهم به جوانان علاقهمند به سینما کرد: نخست اینکه اگر تحمل شکست و دوباره بلند شدن را دارند، رویاهایشان را دنبال کنند و دوم اینکه فرصت زندگی کردن را از خود نگیرند، زیرا سینما اگر با زندگی کردن توام نشود، میتواند ویرانگر باشد. او همچنین به جوانان توصیه کرد که به جای همذاتپنداری با موفقهای سینمایی، به کسانی فکر کنند که با حسرت به رویاهایشان نرسیدهاند.
آشپزی به جای فیلمسازی و لذت «مرد بازنده»
در بخش پایانی این کارگاه، مهدویان در پاسخ به سوالی درباره شغل احتمالیاش در صورت عدم ورود به سینما، با لحنی صمیمی گفت: «اگر فیلمساز نمیشدم یک آشپزخانه میزدم و غذاهای شمالی میفروختم.» او همچنین فیلم «مرد بازنده» را اثری خواند که بیش از دیگر ساختههایش به او لذت بخشیده است.
source