به گزارش پایگاه خبری بورس پرس،
دو کارشناس بازار سرمایه با اعلام اثر دو عامل کلیدی در روند معاملات انتظار گونه در گفت و گو با دنیای اقتصاد، توافق در مذاکرات را منجر به جبران ظرفیتهای خالی سه صنعت مهم دانستند.
مجتبی سلطانی: بورس در روزهای اخیر تحت تاثیر دو عامل کلیدی، اخبار مرتبط با مذاکرات احیای برجام و تغییرات در ضریب اهرمی صندوق های سرمایهگذاری، وارد چرخه جدید شده است. اگرچه شاخص بورس در هفتههای گذشته سبزپوش بوده اما این رشد با شادابی و هیجان خرید که نشانهای از اعتماد پایدار بوده، همراه نیست.
بازار در شرایطی به سر میبرد که از آن میتوان بهعنوان روند معاملات انتظارگونه ذکر کرد. برخلاف دورههای رونق که با حجم بالای خرید و اعتماد سرمایهگذاران همراه بود در مقطع کنونی در حالتی از تعلیق قرار دارد. سرمایهگذاران به جای تصمیمگیری قاطع برای خرید یا نگهداری بلند مدت در حال رصد تحولات و آمادهسازی برای واکنش به اخبار جدید هستند.
در این میان، سهام شرکتهای کوچکتر که کمتر تحتتاثیر عرضههای سنگین حقوقیها قرار دارند، عملکرد بهتری نشان میدهند. این شرکت ها که به دلیل جا ماندن از رشدهای قبلی و حضور پررنگتر سرمایههای خرد ظرفیت بیشتری برای جذب سرمایه دارند، فضایی مناسبتر برای تحرکات قیمتی ایجاد کردند. بااینحال، کلیت بازار همچنان تحتالشعاع فضای انتظارگونهای است که مانع از شکلگیری روند صعودی پایدار شده است.
یکی از موضوعات داغ اخیر بحث تغییرات در ضریب اهرمی صندوقهای سرمایهگذاری بود. این تغییرات که با هدف تنظیم بازار و کاهش ریسک های سیستماتیک اعمال شد، اثر قابلتوجهی بر رفتار سرمایهگذاران داشت. اثر ضریب اهرمی به شرایط کلی بازار و نحوه اجرای این تغییرات بستگی دارد.
اجرای نهچندان مطلوب، زمانبندی نامناسب ابلاغ این سیاست، بیش از ماهیت تغییر، بازار را در شرایط سردرگمی نسبی قرار داده است. نشانه هایی که این تغییر به بازار ارسال کرد، همراه با تفسیرهای منفی سرمایهگذاران، فضایی از بیاعتمادی را تشدید کرده و مانع از شکل گیری روند مثبت پایدار شده است.
صنایع مختلف بورسی بهشدت به چشمانداز سیاسی و اقتصادی گره خوردند. در صورت حصول توافق در مذاکرات، ظرفیتهای خالی صنایع به سرعت جبران می شود. رفع موانع صادراتی و دسترسی به منابع مالی بینالمللی به بهبود وضعیت تولید و کاهش ناترازی برق کمک می کند.
این امر بویژه برای صنایعی مانند پتروشیمی، فولاد و خودرو که بهشدت به تجارت بینالمللی وابسته هستند، فرصتهای جدیدی ایجاد خواهد کرد. با اینحال در صورت تشدید تحریمها، اوضاع صنایع چندان مطلوب نخواهد بود. بسیاری از صنایع که با سودهای اسمی و حسابداری به فعالیت ادامه میدهند در برابر فشارهای تحریمی جدید شکننده خواهند بود.
برخی از این صنایع در صورت افزایش فشارها ممکن است به مرحله زیاندهی نزدیک شوند. این وضعیت، بورس را در دوگانگی قرار داده است. از یک سو، ظرفیت خالی و عقبماندگی صنایع ظرفیت رشد بزرگ را در صورت بهبود شرایط فراهم میکند. از سوی دیگر شکنندگی کنونی میتواند با تشدید فشارها به زیانهای سنگین منجر شود.
با نگاهی به روزهای آینده به نظر میرسد بازار وارد دوره ای از بیتصمیمی شده است. حس خرید قوی که در دورههای صعودی گذشته دیده میشد، اکنون جای خود را به تردید و انتظار داده است. به نظر میرسد برای خروج از این وضعیت و شکلگیری روند صعودی پایدار، بازار به هوای تازه نیاز دارد. این هوای تازه تنها از طریق اخبار مثبت و قاطع در مذاکرات برجام میتواند تامین شود.
حسین مریدسادات: بازار در وضعیت بلا تکلیفی قرار دارد. اخبار مذاکرات، بیش از هر موضوع دیگری، بورس را در حالت انتظار نگه داشته است. اظهارات اخیر مقامات در خصوص آمادگی ایران برای ازسرگیری مذاکرات در عمان، نشانههایی از بهبود فضای روانی ایجاد کرده است. با این وجود سرمایه گذاران در روزهای اخیر با احتیاط بیشتری عمل میکنند.
کاهش ضریب اعتباری کارگزاریها به اعتقاد برخی، تصمیمی سلیقهای و نابهنگام بود. این اقدام در کنار فشار فروش سنگین و صفهای فروش برخی نمادها، اثر منفی بر بازار به جای گذاشت. از منظر تکنیکال، محدوده 3 میلیون واحدی به عنوان کف معتبر بازار شناخته میشود. تا زمانی که ارزش معاملات روزانه در محدوده فعلی باقی بماند و خروج پول سنگین مشاهده نشود، ریسک جدی وجود ندارد.
بازار متعادل معامله میشود و هر صعود نیازمند دورهای برای اصلاح و تثبیت است. بنابراین نگرانی عمدهای برای سهامداران در این مقطع وجود ندارد. نکته قابلتوجه در روزهای اخیر، حرکت نقدینگی از صنایع بزرگ به سمت صنایع کوچکتر است. گروههای خودرویی و سیمانی اقبال بهتری داشتند درحالیکه صندوقهای سهامی و ETFها با عرضههای سنگینتری مواجه شدند.
با توجه به شرایط کنونی و انتظار برای اخبار قطعی در خصوص مذاکرات، پیشبینی میشود بازار در روزهای آینده روندی متعادل رو به بالا داشته باشد. تا زمانی که اخبار منفی مانند لغو مذاکرات منتشر نشود، احتمال افت شدید چندان مطرح نخواهد بود.
انتهای پیام
source