موج جدید مخالفت با خصوصی سازی سایپا

همانگونه که تصور می شد، با نزدیک شدن به زمان واگذاری سهام بلوکی نارنجی پوشان جاده مخصوص، موج جدید مخالفت با خصوصی سازی سایپا نیز آغاز شده است. این بار بهانه اما متفاوت است؛ مخالفان از یک سو، معتقدند برای فروش سهام سایپا نباید عجله کرد و از سوی دیگر، اصرار دارند که قیمت پایه بخش قابل توجهی از ارزش مجموعه است.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، براساس آگهی فروش ۴۲ درصد سهام بلوکی سایپا، که ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ منتشر شد، امروز (سهشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۴) مهلت ارسال درخواست متقاضایان به پایان می رسد.
هنوز مشخص نیست که سایپا چه زمانی اسامی متقاضیان را اعلام می کند، اما براساس اخبار و گمانهزنی ها از کرمان موتور، گروه صنعتی انتخاب، کنسرسیومی از قطعه سازان و زرماکارون به عنوان متقاضیان اصلی یاد می شود.
ورود بازیگران جدید به خصوصی سازی؟
البته حرف و حدیث هایی درباره ورود یک خودروساز دیگر بخش خصوصی با توان تولید بسیار زیاد و همچنین یک هولدینگ (با حواشی زیاد پیرامون مالک آن) نیز شنیده می شود.
بیشتر بخوانید: ورود بابک زنجانی به خودروسازی
با این حال به نظر می رسد همانند واگذاری مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی، این واگذاری نیز مخالفان سرسختی دارد. جنس مخالفت ها با مرحله قبلی فرق می کند. فعلاً از مفسد اقتصادی، ایجاد انحصار، از بین رفتن زنجیره تأمین و مسائلی از این دست خبری نیست.
در حال حاضر، مخالفان معتقد هستند که این واگذاری با ارزانفروشی سایپا و ضایع شدن حق مردم همراه شده است.
ارزانفروشی سهام سایپا
به باور مخالفان: «بررسیهای اولیه و شنیدهها نشان میدهد که قیمت پایهای که برای این واگذاری در نظر گرفته شده، فاصلهای جدی با ارزش واقعی سهام شرکت سایپا دارد. این در حالی است که سایپا تنها یک بنگاه خودروساز نیست، بلکه مجموعهای از شرکتهای تابعه، داراییهای ملکی، برند ثبتشده و جایگاهی تثبیتشده در بازار سرمایه و بازار خودرو کشور است.
در چنین شرایطی، تعیین قیمت پایه بدون ارزیابی همهجانبه این داراییها، بهویژه در بازاری پرنوسان و حساس، شائبههایی جدی درباره شفافیت این واگذاری ایجاد کرده است. آیا قرار است سهام شرکتی با این گستره و سابقه، با تخفیفهایی غیررسمی و در سکوت نهادهای ناظر، به خریدار نهایی واگذار شود؟»
آگهی فروش رفع تکلیف
برخلاف این بخش اما برخی کارشناسان اعتقاد دارند که این واگذاری و آگهی فروش با توجه به ارزش سهام بازار سایپا اساساً یک رفع تکلیف است، چراکه در حال حاضر برای خرید سهام سایپا کسی توانایی پرداخت رقمی بین ۳۰ تا ۴۰ همت را ندارد.
در این شرایط مشخص نیست که آیا هدف فروش این سهام با قیمت بالاتر است؟ آیا قرار است برخی متقاضیان از دور خارج شوند؟ آیا ورود بازیگران جدید جدی است؟ آیا جاده برای آنها صاف می شود؟ آیا قصد دارند که در مسیر این خصوصی سازی مانع ایجاد کنند؟ یا برنامه های دیگری برای نارنجی پوشان در نظر گرفته اند؟
خصوصی سازی خودروسازی خصوصی سازی سایپا سایپا سهام سایپا
source