دانشمندان فکر میکردند یک سیاره در دل ستارهاش نابود شده، اما تلسکوپ جیمز وب روایت کاملاً متفاوتی را نشان داد.
به گزارش تکراتو و به نقل از gizmodo، دانشمندان با کمک تلسکوپ فضایی James Webb ناسا موفق به کشف واقعیتی شگفتانگیز درباره نابودی یک سیاره در فاصله حدود ۱۲ هزار سال نوری از زمین شدند.

تا پیش از این تصور میشد که ستارهای به نام ZTF SLRN-2020 به مرحله غول سرخ رسیده و سیاره نزدیکش را در فرایندی انفجاری بلعیده است؛ اتفاقی رایج در برخی منظومههای ستارهای. اما حالا با بررسیهای دقیقتر مشخص شده که داستان بسیار پیچیدهتر و متفاوتتر از حد تصور بوده است.
تلسکوپ Webb با استفاده از دو ابزار پیشرفته خود یعنی MIRI و NIRSpec، بهدقت باقیماندههای گردوغبار اطراف این ستاره را بررسی کرد و دریافت که نه تنها نشانهای از انفجار یا ورم کردن ناگهانی ستاره دیده نمیشود، بلکه ZTF SLRN-2020 در حالت آرامی قرار داشته است.
به این معنا که سیاره مورد نظر، به جای اینکه در یک رویداد انفجاری از بین برود، بهآرامی و در طول میلیونها سال وارد مدار مرگباری شده که سرانجام آن برخورد با سطح ستاره بوده است.
طبق مقالهای که امروز در نشریه Astrophysical Journal منتشر شد، این سیاره که ابعادی مشابه مشتری داشته، در فاصلهای بسیار نزدیکتر از فاصله عطارد تا خورشید به دور ستارهاش میچرخیده است. این نزدیکی باعث شده مدارش به مرور زمان کوچکتر شود و نهایتاً وارد لایههای بیرونی ستاره شود.
به گفته مورگان مکلئود، اخترفیزیکدان مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونیان و MIT، بخشی از مواد سیاره به تدریج در اطراف ستاره پخش شده و در نهایت به شکل برخوردی داغ و مرگبار پایان یافته است.
رایان لو، نویسنده اصلی این تحقیق از آزمایشگاه NOIRLab بنیاد ملی علوم آمریکا، گفته است:
چون این پدیده کاملاً جدید و ناشناخته بود، واقعاً نمیدانستیم باید انتظار چه چیزی را داشته باشیم. با نگاه دقیق مادون قرمز Webb توانستیم چیزهای زیادی درباره سرنوشت نهایی منظومههای سیارهای بفهمیم؛ شاید حتی درباره آینده منظومه خورشیدی خودمان.
به احتمال زیاد، همین برخورد پایانی مواد سیاره با سطح ستاره بوده که باعث درخشش غیرعادی آن شده و توجه اخترشناسان را جلب کرده است. اکنون با این کشف تازه، نگاه دانشمندان به اولین ستارهای که سیارهای را بلعیده، بهطور کامل تغییر کرده است.
این مشاهده مهم، بخشی از برنامه Target of Opportunity تلسکوپ Webb بود؛ برنامهای ویژه برای رصد پدیدههای ناگهانی و غیرمنتظره مثل ابرنواخترها یا همان مارپیچهای نابودگر سیارات.
با ورود تلسکوپهای نسل جدید مثل Vera Rubin Observatory و Nancy Grace Roman Space Telescope، احتمالاً باید منتظر داستانهای بیشتری از مرگ غمانگیز سیارات در کیهان باشیم.
source