ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، بنیانگذار اتریوم معتقد است که مسیر توسعه برنامههای بلاکچینی به شدت تحت تاثیر نیتها، باورها و اخلاق توسعهدهندگان آنهاست. وی معتقد است برخی از پروژههای بلاکچینی از جمله پلتفرم ساخت میم کوین پامپ فان (Pump.fun) در شبکه سولانا، از فلسفههای اجتماعی اشتباهی نشات گرفتهاند و دقیقا به همین دلیل، آثار مخربی از خود برجای میگذارند.
به گزارش میهن بلاکچین، بوترین در گفتوگویی تازه تاکید کرده تاثیر نهایی پروژههای کریپتویی، چه مثبت و چه منفی، مستقیما از ارزشها و اهدافی ناشی میشود که توسعهدهندگان آنها در ذهن دارند.
بوترین: ترا و پامپ فان نمونههایی هستند که نباید دیگر ساخته شوند!
در این گفتوگو بوترین از برخی از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز که با چشمانداز بلندمدت اتریوم هممسیر هستند تمجید کرد. از جمله این برنامهها میتوان به پروژههایی مانند ریلگان (Railgun)، فارکستر (Farcaster)، پالیمارکت (Polymarket) و پیامرسان سیگنال (Signal) اشاره کرد.
در نقطه مقابل، وی به تندی از پروژههایی از جمله پامپفان، ترا و همچنین صرافی ورشکسته افتیایکس (FTX) انتقاد کرد و آنها را نمونههایی از آنچه «نباید در دنیای کریپتو ساخته شود» توصیف کرد. بوترین پیش از این نیز بارها نسبت به پروژه ترا و صرافی FTX هشدار داده بود و از فعالان حوزه دیفای خواسته بود که با نگرشی اخلاقمحور و با هدف خلق ارزشهای ماندگار فعالیت کنند.
بنیانگذار اتریوم در این رابطه گفت:
تفاوت در عملکرد یک برنامه، ناشی از تفاوت در باورهای توسعهدهندگان درباره هدفی است که دنبال میکنند.
او در ادامه پروژه ریلگان را بهعنوان یکی از مثالهای موفق معرفی کرد. این پروژه مانند تورنادو کش (Tornado Cash) قابلیتهایی برای حفظ حریم خصوصی کاربران فراهم میکند، اما با افزودن مفهومی به نام «استخرهای حریم خصوصی» (Privacy Pools) که با مشارکت خود بوترین توسعه یافته، یک گام جلوتر رفته است.
در این ساختار جدید، کاربران میتوانند ضمن ناشناس ماندن، ثابت کنند که داراییهای آنها از منابع غیرقانونی بهدست نیامده است. این ویژگی به ایجاد تعادلی میان حریم خصوصی و شفافیت کمک میکند.
بنیانگذار اتریوم همچنین پروژههایی مثل فارکستر (پروتکلی که برای ساخت شبکههای اجتماعی غیرمتمرکز است) و پالیمارکت (پلتفرم پیشبینی مبتنی بر کریپتو) را تحسین کرد. وی پیشتر نیز مدعی شده بود که پلتفرمهایی مثل پالیمارکت میتوانند فراتر از پیشبینی نتایج انتخابات، به عنوان مکانیزمهایی برای بهبود تصمیمگیریهای حاکمیتی، رسانهای و حتی تحقیقات علمی ایفای نقش کنند.
نقش اخلاق توسعهدهندگان بر آینده بلاکچین
در ادامه این گفتگو بوترین برای توضیح بیشتر دیدگاهش در مورد مسیر خاصی که اتریوم در توسعه طی کرده، آن را با زبان برنامهنویسی سیپلاسپلاس (C++) مقایسه کرد. بهگفته او، سیپلاسپلاس یک زبان کاملاً عمومی و همهمنظوره است، اما اتریوم تنها تا حدی چنین ویژگیای دارد.
وی افزود:
لایه اول اتریوم دقیقا چنین وضعیتی را ندارد. کسی که به غیرمتمرکز بودن باور نداشته باشد، هرگز ویژگیهایی مثل کلاینتهای سبک (Light Clients)، یا طرحهایی مثل FOCIL یا نسخههای خوب انتزاع حساب (Account Abstraction) را به شبکه اضافه نمیکند. یا اگر برایش اتلاف انرژی اهمیتی نداشته باشد، هرگز پنج سال از وقتش را صرف مهاجرت به مکانیزم اثبات سهام نمیکند. اما شاید کدهای عملیاتی EVM در هر دو حالت یکسان باقی بماند. پس میتوان گفت اتریوم تقریبا ۵۰٪ یک پلتفرم عمومی است.
او در ادامه تاکید کرد که برنامههای ساختهشده بر بستر اتریوم تا ۸۰٪
برای اهداف خاص طراحی میشوند. از این رو، چارچوبهای اخلاقی و اهداف توسعهدهندگان نقشی کلیدی در تعیین مسیر آینده این شبکه دارند. بوترین با این دیدگاه، بر لزوم توسعه مسئولانه و متعهدانه در فضای بلاکچین تاکید کرد و آیندهای را ترسیم نمود که در آن، ارزشهای اخلاقی، نوآوری و پایداری در هم تنیدهاند.
source