اولدزمبیل؛ ظهور و افول یکی از قدیمیترین برندهای آمریکایی

اولدزمبیل یکی از اولین خودروسازان آمریکایی است که محصولات مختلفی را تولید کرده است. در این محتوا به سراغ معرفی این برند و دلایل فروپاشیاش خواهیم پرداخت.
برندهای خودروسازی مختلفی در دنیا وجود داشتند که در برهه زمانی بسیار محبوب و پرفروش بودند اما رفته رفته بنا به دلایل مختلفی فروپاشیدند. برندهای بزرگی که در یک مدت چه کوتاه و چه ببند با تولید محصولات ارزندهای خود را بر سر زبانها انداخته و روزگاری در صدر بهترینها بودند.

اولدزمبیل یکی از همین خودروسازان بود که به نوعی آن را باید جزو اولین خودروسازان آمریکایی نامید. برندی که در دهه نود میلادی با تولید خودروهای مختلف سهم بالایی را در بازار آمریکا و البته برخی کشورهای دیگر داشت و محصولاتش محبوبیت فراوانی در میان مردم پیدا کرده بودند.

الدزمبیل به قدری در برخی سالها موفق عمل کرد که سودآوری بیش از حد تصوری داشت و جزو یکی از برترین خودروسازان آمریکا و دنیا بود. اما بخت با این برند خوشنام چندان یار نبود و در قرن بیست و یکم میلادی با مدرن شدن صنعت خودرو و بروژ شدن خودروها اولدزمبیل نتوانست خود را پا به پای دیگر هموطنانش به این درجه رسانده و پس از بیش از یک قرن سابقه خوب چشم از جهان فروبست!
اولدزموبیل (Oldsmobile) توسط رامسون اولدز در سال ۱۸۹۷ تأسیس شد. این شرکت از زیرمجموعههای شرکت جنرال موتورز (GM) محسوب میشد و خودروهای با کیفیت و جذابی تولید میکرد. نکته جالب توجه اینجاست که الدزمبیل جزو اولین شرکتهایی بود که خودرو را با روشهای مدرن به صورت تولید انبوه روانه بازار میکرد.


الدزمبیل در آغاز فعالیت خود موفق شد با مدل Curved Dash که در اوایل دهه ۱۹۰۰ معرفی شد اولین خودروی تولید انبوه در جهان را تولید کند. این خودرو یکی از تاثیر گذاران در ایجاد تولید انبوه خودروهای استاندارد بود.
در سال ۱۹۴۹ توسعه و تولید اولین موتور Rocket V8 یکی از دستاوردهای کلیدی این برند بود که توانست استاندارد جدیدی در صنعت خودروسازی آمریکا ایجاد کرده و شهرت زیادی برای آن به ارمغان بیاورد. این موتور نه تنها فروش برند را افزایش داد، بلکه باعث محبوبیت خودروهای اولدزموبیل در دوران رونق پس از جنگ جهانی دوم شد.


الدزمبیل با تولید دو خودروی Dynamic 88 و Oldsmobile Cutlass توانست فروش خود را به طرز چشمگیری در دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ افزایش دهد. اولدزمبیل همچنین به خاطر معرفی امکانات لوکس در خودروهای خانوادگی از جمله فرمان هیدرولیک، ترمزهای پرقدرت و سیستم تهویه مطبوع نیز تبدیل به یکی از برترینها شد. این ویژگیها برند اولدزموبیل را میان خودروهای میان رده قرار داده و شکاف میان محصولات ارزانتر شورولت و محصولات لوکس کادیلاک را پر میکرد.
اولدزمبیل در ایران نیز خوشبختانه ده ها سال قبل حضور رسمی داشت و محصولات مختلفی از آن مانند کاتلاس به بازار کشورمان با تیپهای مختلف عرضه شد. البته که هیچگاه محبوبیت آن به پای دیگر هموطنانش نرسید اما خودرویی مانند کاتلاس در آن سالها جزو محصولاتی بود که از سن و سال خود کیلومترها جلوتر بوده و شاید همین مورد نیز از دیگر موفقیتهایش باشد.

اما همانطور که پیشتر اشاره کردیم الدزمبیل در دوران جدید رفته رفته با کاهش فروش بسیار قابل توجهی روبرو شد. بسیاری معتقدند که دلیل پایان کار این برند ادغام با برخی زیر مجموعههای دیگر جنرال موتورز بوده اما اصلیترین علت پایان کار اولدزمبیل افت فروش و ضررهای پی در پی بود که سبب شد تا شرکت مادر یعنی GM تصمیم به تعطیلی آن بگیرد.
سرانجام با گذشت بیش از یک قرن از سن و سال اولدزمبیل این برند بزرگ آمریکایی در سال ۲۰۰۴ به پایان خط رسید و جنرال موتورز رسما تعطیلی آن را اعلام کرد. آخرین خودروی تولید شده توسط الدزمبیل Alero نام داشت که هیچگاه نتوانست موفقیتی در بازار کسب کند.

تعطیلی این برند لحظهای تاثیرگذار در تاریخ صنعت خودروسازی بود که نشان از دشواری تطبیق با تغییرات بازار و نیاز مشتریان بود. اولدزموبیل با تاریخچهای بیش از یک قرن، یکی از برندهای برجستهای بود که تاثیر زیادی بر صنعت خودروسازی جهانی گذاشت.

این برند با ارائه فناوریهای نوین و خودروهای پرفروش، نقش کلیدی در فرهنگ خودرویی آمریکا ایفا کرد. اما عدم توانایی در هماهنگی با تغییرات بازار و رقابت شدید داخلی و خارجی، به تعطیلی آن انجامید. امروزه خودروهای کلاسیک اولدزموبیل همچنان ارزشمند بوده و بهعنوان بخشی از میراث خودروسازی آمریکا محسوب میشوند.
اولدزمبیل
source