به گزارش بازیگر 360 ، پژمان مظاهری‌پور، کارگردان مستند «بر کرانه‌های کاسپین» که به تازگی در پلتفرم فیلیمو به صورت آنلاین اکران شده است، در گفتگویی درباره محتوای این مستند نیمه بلند اظهار داشت: ««بر کرانه‌های کاسپین» به موضوع آلودگی‌های زیست‌محیطی دریای خزر و پیامدهای ناشی از آن می‌پردازد. در این راستا، تاریخچه‌ای از این دریا و علت اطلاق واژه دریا به این دریاچه در فیلم مطرح می‌شود. همچنین به نحوه تقسیم‌بندی‌های این پهنه آبی با کشور روسیه و سپس پنج کشور دیگر حاشیه آن پرداخته می‌شود. مسائل اقتصادی، محیط‌زیستی، آلودگی‌ها و تبدیل این دریا به یک کانون آلوده بزرگ که می‌تواند کل کشور را از نظر طبیعی، اقتصادی و گردشگری با تهدید مواجه کند، در این مستند به تصویر کشیده شده است.»

این مستندساز با بیان اینکه همواره در آثار خود علاوه بر موضوع اصلی به مسائل تاریخی مرتبط نیز می‌پردازد، درباره دلیل استفاده از نام «خزر» برای این دریا توضیح داد: ««خزر» نام قومی بوده است که در شمال غربی این دریا زندگی می‌کردند. آن‌ها در ابتدا یهودی، سپس مسیحی و در نهایت مسلمان شدند و در پی حمله مغول به سمت اروپا و سرزمین‌های اوکراین مهاجرت کردند و بعدها به اروپا و آمریکای شمالی رفتند. جالب این است که تمام دنیا این دریا را به نام کاسپی یا کاسپین می‌شناسند اما ما از نام خزر استفاده می‌کنیم. کتاب «خزرها» نوشته آرتور کُستلر با ترجمه محمدعلی موحد به این موضوع اشاره دارد و ما در طول تحقیقات برای این مستند با این منبع معتبر روبرو شدیم.»


ملیس پی

مظاهری‌پور در واکنش به تعیین رده سنی بالای ۱۵ سال برای تماشای این مستند ابراز تعجب کرد و گفت: «تصمیم‌گیری در این باره برای من بسیار جای تعجب دارد. اتفاقاً فکر می‌کنم دیدن «بر کرانه‌های کاسپین» برای همه سنین و حتی همه ایرانی‌ها مناسب است تا از تاریخ دریاچه و اهمیت حفاظت از محیط‌زیست آن آشنا شوند. تمام سواحل، جنگل‌ها، رودخانه‌ها و سرزمین‌های شمالی ما، از گیلان و مازندران تا گلستان و گرگان مورد هجوم گردشگران و ویلاسازی‌های انبوه قرار گرفته و به یک مکان تفریحی تبدیل شده است. پس این فیلم باید دیده شود تا همگان از خطرهایی که برای محیط‌زیست کاسپین ایجاد شده است مطلع شوند. شاید همین آگاهی بتواند مانع تخریب محیط‌زیست شمال کشورمان شود.»

کارگردان مستند «گیرشمن» با هشدار نسبت به وضعیت بحرانی دریای خزر تاکید کرد: «ما در حال مواجه شدن با یک فاضلاب عظیم در کاسپین هستیم. زباله‌سازی در سواحل از کنترل خارج شده است و طرح‌های سالم‌سازی کارایی ندارند. سواحل شمال کشور در حال نابودی هستند. در شمال کشور با آلودگی و از بین رفتن جنگل‌ها، مراتع، رودخانه‌ها و زمین‌های کشاورزی که به مسکونی تبدیل می‌شوند و حجم بالایی از مسافران که به آن مناطق وارد می‌شوند، روبه‌رو هستیم که هجوم مسافران موجب تخریب محیط زیست شده است. باید بدانیم اگر آموزش مناسب درباره مواجهه با محیط‌زیست صورت نگیرد، با عواقب جبران‌ناپذیری مواجه خواهیم بود.»

مظاهری‌پور در بخش دیگری از سخنان خود به روند طولانی ساخت و پخش مستند «بر کرانه‌های کاسپین» اشاره کرد و گفت: «سال ۱۳۹۲ این فیلم را به مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی ارائه کردیم که با بودجه ۵۵ میلیون تومان تصویب و کارمان آغاز شد. با شروع تحقیقات، با گستردگی موضوع و تنوع فرهنگی و جغرافیایی سواحل مواجه شدم که نیازمند صرف زمان و بودجه بیشتری برای فیلمبرداری و تحقیق در فصل‌های مختلف بود. متاسفانه با افزایش بودجه موافقت نشد و تولید متوقف شد تا اینکه با مدیریت جدید مرکز گسترش، بودجه‌ای تکمیلی اختصاص یافت و ظرف پنج ماه تدوین، فیلمبرداری و انیمیشن‌های کار به پایان رسید و فیلم در جشنواره «سینماحقیقت» سال ۱۳۹۹ به نمایش درآمد. پس از آن دیگر پیگیر پخش فیلم نبودم تا اینکه به تازگی در پلتفرم فیلیمو عرضه شد.»

کارگردان «بر کرانه‌های کاسپین» در پایان درباره اکران این مستند در فیلیمو تاکید کرد: «به عنوان کارگردان اثر اصرار داشتم که فیلم بر این پلتفرم اکران شود چراکه فیلیمو به نسبت دیگر پلتفرم‌ها، تعداد مخاطب بالاتری دارد و در عرض ۲۴ ساعتی که به تبلیغ آن در صفحه شخصی‌ام پرداخته‌ام، به ۲۴ هزار بازدید خبری رسیده است و کامنت‌های بسیاری مبنی بر دیدن مستند و پیشنهاد آن به دیگران دریافت کرده‌ام.»

source

توسط blogcheck.ir