چری در ترکیه ؛ یک باخت دیگر برای ایران

بیش از دو دهه از حضور چری در ایران می گذرد، اما آنگونه که در رسانه اعلام شده است این شرکت قصد دارد یک کارخانه تولید خودروهای برقی در ترکیه احداث کند. پرسش این است که چرا این شرکت در ایران حاضر به سرمایه گذاری نشده است؟ آیا سرمایه گذاری و حضور چری در ترکیه یک باخت دیگر برای ایران به شمار نمی آید؟
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، از حضور چری در ایران حدود ۲۰ سال می گذرد. شرکتی که پایش با مدیران خودرو به ایران باز شد. در این سال ها بیش از ۳۰ محصول در مدل ها و برندهای مختلف در ایران عرضه شده است.
با توجه به این سابقه توقع می رود که شرکت مادر برای سرمایه گذاری ایران را انتخاب کند، اما مانند بسیاری از شرکت های خودروساز و قطعه ساز، سایر کشورها به ایران ترجیح داده شده است. در واقع به رغم تمام استعدادها و پتانسیل های باقی مانده از خودروسازی کشور، کسی تمایل به سرمایه گذاری جدید در خودروسازی ایران ندارد.
در مقابل، کشورهای همسایه با فراهم آوردن شرایط مساعد بر جذابیت های خود برای سرمایه گذاری افزوده اند. به نحوی که هماکنون نه تنها بسیاری از تولیدکنندگان بزرگ دنیا در کشوری مانند ترکیه سایت تولیدی دارند، بسیاری از قطعه سازان بزرگ نیز در این کشور کارخانه دارند و محصولات خود را از این کشور به سایر نقاط دنیا صادر می کنند.
این وضعیت هر دو طرف را به یک بازی برد برد وارد کرده است. هر دو طرف بنا به خواست ها و ظرفیت هایی که دارند سود می برند. ترکیه به یک شکل و شرکت های حاضر در آن نیز به شکلی دیگر.
برخلاف آنها ایران دیگر جذابیتی برای سرمایه گذاری ندارد. این در حالی است که هنوز برخی پتانسیل ها مانند نیروی متخصص و نیروی کار ارزان و همچنین موقعیت جغرافیایی و حتا انرژی ارزان به قوت خود باقی مانده است. اما عدم تعامل با اقتصاد جهانی و پابرجا بودن تحریم ها کاری کرده است که شرکتی مانند چری به رغم بازار نسبتاً خوبی که در ایران دارد نیز حاضر به سرمایه گذاری در کشور نیست.
شرکت خودروسازی چینی چری (Chery) اعلام کرده است که قصد دارد یک کارخانه تولید خودروهای برقی در ترکیه احداث کند. این پروژه با سرمایهگذاری یک میلیارد دلاری و ظرفیت تولید سالانه ۲۰۰ هزار خودرو، گام مهمی در گسترش حضور این شرکت در بازارهای بینالمللی، بهویژه منطقه اروپا و خاورمیانه، محسوب میشود.
دومین سرمایه گذاری بزرگ چینی ها در ترکیه
آنگونه که رسانه های داخلی گزارش داده اند: «ترکیه به دلیل موقعیت جغرافیایی و نقطه اتصال آسیا و اروپا و همچنین توافقنامه اتحادیه گمرکی با اتحادیه اروپا، بهعنوان مقصدی جذاب برای سرمایهگذاری خودروسازان چینی بدل شده است. این پروژه پس از اعلام سرمایهگذاری مشابه یک میلیارد دلاری توسط شرکت بیوایدی (BYD) در ترکیه، دومین اقدام بزرگ یک خودروساز چینی در این کشور به شمار میرود.
چری نیز یک میلیارد دلار برای احداث این کارخانه اختصاص داده است که ظرفیت تولید سالانه آن ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو برقی خواهد بود. این میزان تولید، چری را در کنار BYD به یکی از بازیگران اصلی صنعت خودروهای برقی در ترکیه تبدیل میکند.
چری که برای ۲۰ سال متوالی بزرگترین صادرکننده خودروهای سواری چین بوده، در سال ۲۰۲۳ بیش از ۴۱۰ هزار دستگاه خودرو به خارج از چین صادر کرده و فروش جهانی آن از ۱۱.۱ میلیون دستگاه فراتر رفته است. احداث کارخانه در ترکیه به چری امکان میدهد تا با دور زدن تعرفههای ۴۰ درصدی ترکیه و تعرفههای مشابه در اروپا، هزینههای تولید و عرضه را کاهش دهد.
این سرمایهگذاری به چری امکان میدهد تا حضور خود را در اروپا گسترش دهد و از فشارهای تعرفهای و تحقیقات اتحادیه اروپا درباره یارانههای دولتی چین بکاهد. ترکیه بهعنوان دروازه ورود به بازار ۴۵۰ میلیون نفری اروپا، فرصتی بینظیر برای چری فراهم میکند.»
این سرمایه گذاری ها را باید یک باخت دیگر برای صنعت خودروسازی ایران به شمار آورد. صنعتی که هر روز به چین نیازمندتر می شود. در مقابل، کشورهای همسایه و رقبای منطقه ای با شرکت های بزرگ دنیا مانند تسلا و هیوندای همکاری خود را آغاز می کنند.
در این شرایط به نظر می رسد در سالی که به نام سرمایه گذاری برای تولید نام گذاری شده است باید در کنار ایجاد ظرفیت برای جذب سرمایه های داخلی، فضا و فرصت ویژه ای نیز برای سرمایه های خارجی فراهم کرد. در غیر این صورت تعداد باخت ها و فاصله ها هر روز بیشتر از دیروز خواهد شد.
چری سرمایه گذاری در صنعت خودرو صنعت خودرو صنعت خودروسازی چین
source