به گزارش پایگاه خبری بورس پرس،
حمیدرضا میرمعینی با بیان اینکه بورس برای بازگشت تقاضا به مشکل خورده به دنیای اقتصاد، اعلام کرد: ریسکهای سیاسی سبب شد عوامل موثر مثبت بر ورود پول به بورس به حاشیه کشیده شود. با افزایش التهابات، بازارهای دارایی از رفتار منطقی دور شده و معاملهگران بیش واکنشی نشان دادند. بازار سهام هم پیام مشخص خروج از اصلاح و ورود به مسیر نزولی مخابره میکند.
بعد از تحلیف دونالد ترامپ، دلار آزاد از ۸۱ هزار تومان وارد مسیر صعودی جدیدی شد و متعاقب این اتفاق، طلا و سکه همگام با اسکناس آمریکایی بر فراز قله قرار گرفتند. این شوک شرایطی را به وجود آورد که طی آن بورس از اصلاح وارد ریزش و نزول شد و شاخص از ابتدای بهمن 3 درصد افت کرد. در چنین شرایطی افراد برای در امان ماندن ارزش داراییهای ریالی وارد بازارهای کمریسکتر شوند.
عبور دلار از کانال ۹۰ تا 94 هزار تومانی نیز موجی از تقاضا را در بازار طلا و سکه ایجاد کرد. در هفتههای اخیر نیز ریسکهای سیستماتیک بر سرعت خروج پول افزود. بازار سرمایه انتظارات آتی را قیمتگذاری میکند. هرچه نسبت رشد بازار مثبت شود، قیمتها افزایش مییابد. خوشبینیهای آینده رابطه مستقیمی با این موضوع دارند. با توجه به اینکه پیام مثبتی از فضای مذاکره با آمریکا مخابره نمیشود، بازار سهام نیز گامی در جهت صعود برنمیدارد.
دلار و طلا در سطوح بالای قیمتی به سر میبرند. بنابراین سناریوی نزول بیشتر بورس همچنان به قوت باقی است آن هم در شرایطی که شاخص تا یک قدمی کانال ۳ میلیون واحدی پیشروی کرده بود. در همین مسیر اکثر تحلیلها بر مبنای وضعیت سیاست خارجی بنا نهاده، امری که پیشبینیپذیری بورس را غیرممکن کرده و سبب سرازیر شدن پول به بازارهای رقیب شده است.
شرکت های اقتصادی از چند منظر در مضیقه هستند از مباحث مرتبط با ناترازی انرژی گرفته تا تحریمهای بینالمللی. در چنین وضعیتی راندمان تولید کاهش مییابد. افزون بر آن با افزایش هزینه های ناشی از تورم و رشد قیمت در کنار حاکم شدن سیاست قیمتگذاری دستوری ، قیمت تمامشده شرکتها افزایش و حاشیه سودآوری آنها کاهش مییابد.
با تنگ شدن حلقه تحریمها، شرکتهای صادراتمحور نیز با مشکلات فراوانی مواجه میشوند. حاشیه سود شرکتهای بورسی در ۶ ماه نخست سال از ۱۴ به ۸ درصد کاهش یافت. البته بعد از ورود دولت جدید و خوشبینیها، وضعیت تا حدودی بهبود یافت اما مجددا و با محقق شدن سناریوهای بدبینانه احتمالا مشکلات جدیدی در این زمینه مشاهده خواهد شد.
بازگشت بورس به مدار تعادلی در اسفند بطور مشخص به متغیر سیاسی وابسته است. اگر اتفاق مثبتی در این زمینه رخ ندهد احتمالا بازار به سمت سطوح پایینتر نیز حرکت کند. ترامپ میگوید یا باید بهنوعی ایران را پای میز مذاکره بکشاند یا احتمال درگیری بیشتر وجود دارد.
در این شرایط تهران با توجه به فضایی که ترامپ برای فشار ایجاد کرده، مایل به مذاکره نیست اما میانجیگران منطقهای که نمیخواهند مناسبات ایران و آمریکا به سمت تشدید تنش پیش برود، احتمالا بیش از گذشته وارد عمل میشوند. به این ترتیب باید دید در روزهای آینده چه پیامی از این فضا به بازارها مخابره خواهد شد.
انتهای پیام
source