نگاهی به ترکیب سهامداران سایپا در آستانه خصوصی سازی
![سهامداران سایپا](https://asbe-bokhar.com/wp-content/uploads/2022/12/SAIPA-QUIK-S-7-900x506.jpg)
ترکیب سهامداران سایپا در آستانه خصوصی سازی نشان می دهد که سهم دولت و شرکت های تودلی در این خودروساز هم زیاد است. با توجه به تشکیل جلسه برای سهام تودلی توسط هیئت مدیره، این پرسش پیش می آید که آیا سایپا نیز در مسیر واگذاری با حاشیه همراه می شود؟ یا این انتقال بدون درد سر و هیاهو صورت می گیرد؟
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، با توجه به استقبال سهامداران ایران خودرو از بخش خصوصی و درخواست رسمی یکی از خودروسازان بزرگ بخش خصوصی، به نظر می رسد جریان واگذاری مدیریت و سهام دولتی سایپا نیز به طور جدی در دستور کار قرار گرفته است.
در حالی که تکلیف هیئت مدیره جدید ایران خودرو برای دو سال آینده مشخص و کار آغاز شده است، کرمان موتور نیز درخواست رسمی خود برای مدیریت و خرید سهام دیگر خودروساز بزرگ کشور را مطرح کرده است.
هیئت مدیره سایپا نیز دیروز (۲۰ بهمن ۱۴۰۳) برای واگذاری سهام تودلی به صورت آنلاین جلسه ای با سهامداران برگزار کرده است.
هیات مدیره سایپا در خصوص این جلسه گفته است: «برای واگذاری سهام تودلی سایپا با هماهنگیای که با سهامداران مربوطه داشتهایم بعد از جمعبندی آگهی فراخوان مشتری منتشر می کنیم تا هر کسی متقاضی خرید باشد مراجعه نماید و موارد همگی از طریق کدال اطلاع رسانی میشود. برنامه عرضه اولیه برخی شرکتهای زیرمجموعه از جمله سمیکو، نیوان ابتکار و سایپاپرس در مراحل انجام است.»
سهامداران سایپا
اما باید دید سهامداران سایپا چه ترکیبی دارد؛ سهم دولت، شرکت های دولتی و شرکت های تودلی و سایر سهامداران از سایپا چه اندازه است.
این شرکت در سال ۱۳۷۸ اکثریت سهام شرکتهای زامیاد، پارس خودرو و سایپا دیزل را خرید و به گروه خودروسازی سایپا تبدیل شد. پس از آن در سال ۱۳۸۰ نماد خود را با نام خساپا به بازار بورس عرضه کرد.
سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) از جمله سهامداران عمده سایپا به شمار می آید که به تنهایی ۱۶.۸۰ درصد سهام این شرکت را در اختیار دارد. سرمایه گذاری گروه صنعتی رنا نیز با ۱۵.۷۶ درصد سهم و صندوق بازنشستگی فولاد با ۱۵.۵۴ درصد از دیگر سهامداران عمده این گروه خودروسازی محسوب می شوند.
پیشگامان بازرگانی ستاره تابان با ۹.۷۳ درصد سهم، گروه سرمایهگذاری سایپا با ۸.۸۳ درصد سهم، تجارت الکترونیک خودرو تابان با ۲.۹۸ درصد سهم، سرمایهگذاری گروه صنعتی رنا– بخش ۲- با ۱.۲۶ درصد سهم، سرمایهگذاری و توسعه صنعتی نیوان ابتکار با ۱.۲۶ درصد سهم و صندوق سرمایهگذاری کاردان با ۱ درصد سهم از دیگر سهامداران این شرکت محسوب می شوند. در واقع سایپا به همراه زیرمجوعههای خود ۴۱ درصد از سهام شرکت را در اختیار دارد. کرمان موتور نیز ۹ درصد از سهام نارنجی پوشان را در اختیار دارد.
خود سهامداری سایپا
سرمایهگذاری رنا، پیشگامان بازرگانی ستاره تابان، سرمایه گذاری سایپا، تجارت الکترونیک خودرو تابان و سرمایهگذاری و توسعه صنعتی نیوان ابتکار شرکتهای زیرمجموعه سایپا هستند که سهامدار این شرکت محسوب میشوند. این شرکت ها نزدیک به ۴۰ درصد سهام سایپا را در اختیار دارند که سهام قابل توجه و تأثیرگذاری به شمار می رود. سهامداران خرد هم کمتر از یک درصد هستند.
بنابراین درمجموع، حدود ۷۳ درصد سهام سایپا در اختیار بخش عمومی و شرکتهای زیرمجموعه است. به طوری که ۳۳ درصد سهام سایپا به دولت و شرکتهای عمومی وابسته به دولت اختصاص دارد. علاوه بر آن، بیش از ۳۹ درصد از سهام متعلق به شرکتهای زیرمجموعه است.
با این ترکیب سهامداری باید دید که نحوه واگذاری خصوصی شدن سایپا به چه شکل انجام می شود؟ این بار کدام جریان علم مخالفت بلند می کنند و بهانه و ادله آنان چه خواهد بود؟
خصوصی سازی خودروسازی سایپا سهام سایپا
source