یک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با شهر بورس:
برزو حقشناس در گفتوگو با شهر بورس درباره وضعیت بازار سرمایه، اظهار داشت: بازار رشد بسیار خوبی را در برخی صنایع تجربه کرده است. این رشد در برخی گروهها بسیار قویتر بوده و در برخی دیگر کمتر؛ اما در مجموع بازار رشد قابل توجهی داشته است. طبیعی است که پس از این رشد، بازار وارد فاز اصلاحی شود.
وی افزود: در ابتدای سال، بازار روند نزولی سنگینی را پشت سر گذاشت. حالا با رشد اخیر، وارد فاز اصلاحی شده است و این اصلاح ممکن است بهصورت زمانی ادامه پیدا کند. حتی اگر اصلاح قیمتی شدیدی رخ ندهد، دستبهدست شدن سهمها و انتظار برای ادامه روند صعودی طبیعی است. هرچند بازار هنوز جا برای رشد دارد و ارزش دلاری بازار سرمایه همچنان پایین است، اما از کف قیمتی آبانماه تاکنون برخی سهمها رشدهای بسیار قوی را ثبت کردهاند.
چرخش نگاه دولت به بخش خصوصی؛ عامل اصلی رشد بازار سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: رشد بازار سرمایه، مرهون تغییر نگاه دولت و بهویژه وزیر اقتصاد به بازار سرمایه و بخش خصوصی اقتصاد است. در دولت قبلی، سیاستهای اقتصادی مبتنی بر اقتصاد دستوری بود. این سیاستها شامل قیمتگذاری دستوری و کنترل سود شرکتها بود و هدف از این اقدامات، مهار تورم اعلام میشد، اما این نگاه به ضرر بازار سرمایه تمام شد.
وی با تاکید بر تفاوت سیاستهای فعلی دولت، خاطرنشان کرد: اکنون نگاه اقتصادی متفاوتی در دولت حاکم است. در وزارت اقتصاد، اجتناب از قیمتگذاری دستوری و حمایت از سودآوری شرکتها در دستور کار قرار گرفته است. سیاستهای جدید به شرکتها اجازه میدهد که سودآوری خود را افزایش و صادرات خود را توسعه دهند و ارزآوری بیشتری برای کشور داشته باشند. این تغییر نگاه، مستقیما به نفع بازار سرمایه بوده و رشد آن را تقویت کرده است.
حقشناس ادامه داد: اگرچه هنوز این تغییرات در صورتهای مالی شرکتها منعکس نشده، اما بازار سرمایه این تغییر نگاه را درک کرده و پیشبینی میکند که این تغییرات در آینده نزدیک در عملکرد مالی شرکتها دیده شود. این موضوع باعث شده است که بازار سرمایه واکنش مثبتی به سیاستهای جدید نشان دهد.
سیاستهای پولی و نرخ بهره؛ عامل تاثیرگذار بر بازار
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه به تاثیر سیاستهای پولی و نرخ بهره بر بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: سیاستگذار پولی، یعنی رئیس کل بانک مرکزی نیز نقش مهمی در تعیین روند بازار دارد. آقای فرزین از دوره دولت قبل نیز طرفدار سیاستهای انقباضی بوده است. حالا هم وعدههایی برای کاهش نرخ بهره داده شده است. اگر این وعدهها عملی نشود و سیاستهای انقباضی ادامه یابد، بازار سرمایه آسیب خواهد دید.
وی تاکید کرد: وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی وعده دادهاند که نرخ بهره کاهش پیدا کند. بازار سرمایه منتظر عملی شدن این وعدههاست. کاهش نرخ بهره، بهویژه در اوراق سپرده خاص، میتواند به نفع بازار سرمایه باشد. اگر سیاستهای انقباضی و نرخ بهره بالا ادامه پیدا کند، این به بازار سرمایه آسیب خواهد زد.
صنایع مستعد رشد؛ از پالایشیها تا خودروسازان
حق شناس در بخش دیگری از صحبتهای خود، یادآور شد: برخی صنایع در بازار سرمایه پتانسیل رشد بیشتری دارند. صنایع صادراتمحور، در صورتی که در حوزه تولید مشکلی نداشته باشند، بسیار مستعد رشد هستند. البته بحث ناترازیهای برق و گاز ممکن است به این صنایع آسیب بزند، اما اگر مشکلات برطرف شود، این صنایع ظرفیت بالایی برای رشد دارند.
وی ادامه داد: صنایع پالایشی نیز با توجه به اصلاح نگاه دولت، ظرفیت رشد قابل توجهی دارند. خودروسازان نیز به دلیل برنامههای واگذاری شرکتهای زیرمجموعه و اصلاح ساختار، پتانسیل رشد دارند. بحث افزایش سرمایه در این گروهها و واگذاری داراییهای تودلی نیز به رشد آنها کمک خواهد کرد.
حقشناس افزود: ماهیت بازار سرمایه ایران بهگونهای است که وقتی صنایع اصلی رشد میکنند، کل بازار روند صعودی پیدا میکند. بنابراین، رشد فقط به چند صنعت خاص محدود نمیشود و سایر گروهها نیز به نسبت، پتانسیل رشد دارند.
تعاملات بینالمللی؛ عاملی کلیدی برای رشد بازار سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه همچنین بر اهمیت تعاملات بینالمللی و تاثیر آن بر ارزش بازار سرمایه تاکید کرد و گفت: ارزش دلاری بازار سرمایه ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی بسیار پایین است. ارزش کل بازار بورس ایران حدود ۱۳۰ میلیارد دلار است که در مقایسه با سود سالانه شرکت آرامکو، رقم بسیار کمی محسوب میشود.
وی افزود: اگر تعاملات بینالمللی ایران به وضعیت عادی برگردد و امکان ورود سرمایهگذاران خارجی فراهم شود، ارزش بازار سرمایه ایران میتواند چندین برابر شود. شرکتهای بزرگ ایرانی در حوزههای نفت، گاز و فلزات پایه، ظرفیتهای بالقوهای برای جذب سرمایهگذاری خارجی دارند و میتوانند ارزش بازار خود را به سطح شرکتهای بزرگ جهانی برسانند.
حقشناس عنوان کرد: برای مثال، شرکت ملی نفت ایران یا شرکتهای بزرگ مسی ایران میتوانند با جذب سرمایهگذاران خارجی، ارزش بازار خود را به سطح شرکت آرامکو برسانند، اما در شرایط فعلی که اقتصاد ایران بسته است، ارزش دلاری بازار سرمایه ایران بسیار پایین بوده و هرگونه رشد سریع بازار با عنوان حباب مورد انتقاد قرار میگیرد.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان گفت: اگر ایران در حوزه تعاملات بینالمللی به یک کشور عادی تبدیل شود و مبادلات ارزی و اقتصادی خود را عادیسازی کند، ارزش دلاری بازار سرمایه ایران میتواند به ۵۰۰ میلیارد دلار یا حتی بیشتر برسد. چنین رقمی برای بازاری مانند بازار سرمایه ایران، با توجه به ظرفیتهای اقتصادی کشور، کاملا منطقی و دستیافتنی است.
source