تأکید همتی بر حذف سوبسید بنزین

حذف سوبسید بنزین
حذف سوبسید بنزین

وزیر اقتصاد با تأکید بر رفع مشکل ناترازی ها و برچیدن بساط رانت گفت: «وقت اصلاحات رسیده است و یک بار برای همیشه باید به سمت اصلاح ناترازی‌ها برویم. هیچ منطقی قبول نمی‌کند ‌این حجم ‌قاچاق وحشتناک بنزین داشته باشیم.»


تیگو 8 پلاگین


تیگو 8 پلاگین

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، با توجه به سخنان دیشب (۱۲ آذر ۱۴۰۳) رئیس جمهور مبنی بر افزایش قیمت بنزین و رفع مشکل ناترازی انرژی از جمله بنزین به نظر می رسد که این موضوع پیش از رسیدن سال جدید در دستور کار دولت قرار گرفته است و از همین حالا باید آماده تغییر و تحولات در قیمت گذاری بنزین یا جهت جدید یارانه ها بود.

در همین رابطه، عبدالناصر همتی، در سی و یکمین همایش بین‌المللی روز بیمه با بیان این‌که تا زمانی که وزیر اقتصاد دولت پزشکیان و دولت چهاردهم باشم اجازه رانت و قاچاق را به کسی و گروهی نمی‌دهم، اظهار کرد: «مشکل اصلی اقتصاد کشور ناترازی هاست و دنبال این هستیم که ناترازی و ریشه تورم را از بین ببریم.»

مردم ما نمی‌خواهیم چیزی را گران کنیم

وی ادامه داد: «در حال حاضر، یارانه‌ها بدون هدف توزیع می‌شوند و وقتی هم که می‌گوییم می‌خواهیم ریشه ناترازی را حل کنیم عده‌ای سریع می‌گویند قرار است گرانی راه بیافتد، اما این‌جا می‌گویم مردم ما نمی‌خواهیم چیزی را گران کنیم.»

وزیر اقتصاد تأکید کرد: «سال گذشته از محل چندنرخی بودن ارز و اختلاف نرخ‌ها ۱۷۰۰ همت رانت برای عده‌ای ایجاد شد و کسری بودجه عملیاتی کشور به ۱۰۰۰ همت رسید.»

همتی گفت: «امروز کسری بودجه ریشه اصلی تورم و چاپ پول در کشور است و در این باره شک نداشته باشید. سال گذشته که نرخ ارز نیمایی سرکوب می‌شد نرخ تورم ۵۲ درصد بود امسال با کاهش فاصله نرخ ارز نیمایی و ارز بازار آزاد نرخ تورم ۳۲ درصد است.»

می‌خواهند بنزین را گران کنند

وی با بیان این‌که تا درباره اصلاح ناترازی بنزین حرف می‌زنیم می‌گویند که می‌خواهند بنزین را گران کنند، تأکید کرد: «امروز قاچاق بنزین وحشتناک است و از سوی دیگر مجبور به واردات بنزین هستیم و هیچ منطقی این را قبول نمی‌کند و تا زمانی که وزیر دولت چهاردهم هستم تلاش می‌کنم جلوی قاچاق و رانت را بگیرم.»

وزیر اقتصاد گفت: «در شرایط تورمی پولدار، پولدارتر و فقیر فقیرتر می‌شود و تورم بر قشر کم درآمد متمرکز خواهد شد و امروز دهک متوسط هم در حال فقیر شدن هستند و ما اجازه نمی‌دهیم دهک‌های متوسط هم فقیر شوند.»

در این شرایط مشخص نیست که منظور وزیر اقتصاد از این‌که می گوید: «مردم ما نمی‌خواهیم چیزی را گران کنیم» چیست؟ چراکه واقعی کردن قیمت ها و نزدیک کردن آن به نرخ واقعی هم می تواند منظور وی باشد. به بیان دیگر، دولت چیزی را در ظاهر گران نمی کند، بلکه آن را به قیمت واقعی نزدیک خواهد کرد.

مرگ اقتصادی کشور

شاید از یک منظر این اقدام برای جلوگیری از مرگ اقتصادی کشور امری ضروری و اجتناب ناپذیر باشد و چاره ای جز این کار نداشته باشند، اما با توجه به ادامه دخالت های حکمرانی اقتصادی و غلبه دیدگاه سیاسی – امنیتی بر اقتصاد و اولویت های غیر اقتصادی حاکمیت، اصلاح رانت و تأثیر صددرصدی آن بر قیمت ها، حتا در صورت سکوت و همراهی مردم، باز هم نمی تواند گره از کارها باز کنند، چراکه به دلیل همین دخالت ها و ایجاد شکاف های عظیم و از بین رفتن بنیه های اقتصادی و زیرساخت ها و همچنین عدم تعامل و همکاری با نظام اقتصادی بین الملل، ترمیم زیرساخت های آسیب دیده به سرعت امکان پذیر نخواهد بود.

در همین حال به نظر می رسد که اصلاح قیمت ها و سروسامان دادن به یارانه هایی که فقط و فقط مشوق مصرف هستند بدون اجماع ملی و همراهی مردم ممکن نیست. اعتراض به افزایش قیمت محصولات دو خودروساز بزرگ می تواند نمونه ای ساده و آشکار از عدم درک متقابل میان دولت و بخشی از مسئولان و همچنین مردم باشد.

پیرو تصمیم هایی که طی سال های اخیر منجر به بروز وضعیت کنونی شده است، فقط و فقط مردم به خصوص اقشار آسیب پذیر متحمل سنگین ترین خسارت ها و مشکلات شده اند، اما مسببان وضع موجود بدون کوچک ترین گزندی و بازخواستی در حال گذراندن زندگانی خود هستند. نکته اسف‌بار این‌که در برخی موارد این افراد جزء منتقدان هم قرار می گیرند.

بنابراین اگر رانتی ایجاد می شود، قاچاق سوخت انجام می شود، عده ای ارز دو نرخی سودهای بی دردسر و بادآورده به دست می آورند یا این‌که خودروسازان را وادار به صادرات پسته می کنند و باغ‌داران را زمین می زنند، فقط و فقط مقصر حکمرانی اقتصادی است. همین دیدگاه و فقدان نگاه جامع بلندمدت و مبتنی بر نفع ملی است که اجازه نمی دهد کاری درست و اصولی در کشور پا بگیرد.

طبق گفته وزیر اقتصاد ۱۷۰۰ هزار میلیارد تومان از ارز دو نرخی رانت ایجاد شده است. آیا خودشان نمی دانند چه کسانی از این رانت بهره برده اند؟ آیا توان رقابت با این افراد را دارند؟ اگر این توان را در خود می بینند شاید بتوان نسبت به اصلاح یارانه ناعادلانه بنزین نیز امیدوار بود. در غیر این صورت، نه تنها همتی بلکه اگر صدها همتی هم آستین همت بالا بزنند باز هم حاصلی در پی نخواهد داشت.

source

توسط blogcheck.ir