با حضور رؤسای کمیسیونهای کشاورزی اتاقهای بازرگانی سراسر کشور؛
به گزارش شهر بورس، اکبر فتحی؛ معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهادکشاورزی در این نشست گفت: تحولات کشاورزی در سال جاری، قابل توجه است و دستگاههای اجرایی با مستندسازی این پیشرفتها کارنامه قابل قبولی را ارائه خواهند داد.
وی افزود: با روی کار آمدن وزیر جدید جهاد کشاورزی، مباحث مربوط به افزایش تولید و بهرهوری، صدور مجوزها و … در راستای افزایش تولید و تامین امنیت غذایی به طور جدی پیگیری میشود.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر جهادکشاورزی یکی از اقدامات اصلی صورت گرفته در این وزارتخانه را جلوگیری از صدور بخشنامههای جدید دانست.
قشر کشاورزی از جمله صادرکنندگان اصلی کشورند
محمدعلی رضایی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران، در این نشست با تاکید بر حل چالش های این بخش گفت: خلق زنجیره ارزش راه حل برونرفت از مشکلاتمان است و درصورتی که این زنجیره خلق نشود شاهد تداوم مشکلات خواهیم بود.
همایش آموزشی، پژوهشی و تبیینی مشترک کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران و تبریز با محوریت «سلامت محصولات غذایی- کشاورزی» با حضور رؤسای کمیسیونهای کشاورزی اتاقهای بازرگانی سراسر کشور، فعالان بخش خصوصی و اساتید دانشگاهی در دانشگاه بناب برگزار شد.
وی با اشاره به ظرفیتهای دولتی در هر استان افزود: استانداردها در هر استان در جایگاه رئیس جمهور همان استان هستند و میتوانند ضمن حمایتهای مالی، انواع حمایتهای معنوی را از بخش کشاورزی داشته باشند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران ضمن تشریح مشکلات بخش کشاورزی افزود: از سالیان گذشته ما با چالشهای متعددی از جمله مشکلات قوانین خلقالساعه، رفع تعهدات ارزی، مشکلات صادراتی و… مواجه هستیم.
رضایی خاطر نشان کرد: قشر کشاورزی از جمله صادرکنندگان اصلی کشور هستند که باعث ایجاد اشتغالزایی، ارزآوری و ایجاد ارزش افزوده در کشور میشوند.
لزوم تزریق سرمایه در گردش و ارائه تسهیلات از جانب دولت
بشیر جعفری؛ رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق تبریز به تشریح چالشهای بخش کشاورزی، اعم از مشکلات تعهدات ارزی، دستورالعملهای خلقالساعه، مشکلات حوزه صادرات و بحث سموم کشاورزی پرداخت.
جعفری تاکید کرد: از مسئولان حاضر در جلسه انتظار داریم با اتحاد، همکاری و مشورت با یکدیگر بتوانیم جهت حل چالشهای موجود گامهای موثری برداریم.
احسان بیگی؛ رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بیرجند با بیان ظرفیتهای این استان به تحلیل محصولات استراتژیک استان پرداخت و گفت: هدف ما مشارکت حداکثری مردم در استان از طریق ایجاد ارزش افزوده و ایجاد زنجیره محصولات استراتژیک است.
وی افزود: تزریق سرمایه در گردش و ارائه تسهیلات از جانب دولت میتواند در حل مشکلات این بخش موثر واقع شود.
بیگی تاکید کرد: توسعه بخش کشاورزی با حمایت دولت و تلاش بخش خصوصی میسر خواهد شد.
اخذ و رعایت استانداردهای سموم در بخش کشاورزی اجباری است
رمضانی؛ عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، در این نشست به تشریح برنامه هفتم توسعه پرداخت و اظهار کرد: طبق برنامه هفتم توسعه کشور، اخذ و رعایت استانداردهای سموم در بخش کشاورزی اجباری است و این مسئولیت بخش خصوصی و تولید کنندگان را بیشتر خواهد کرد و موجب نظارت بیشتر در این زمینه خواهد شد.
وی تاکید کرد: سلامت محصولات کشاورزی، پیششرط امنیت غذایی در تمام دنیا است، به همین جهت یکپارچه کردن زنجیره محصولات کشاورزی از موضوعات حائز اهمیت به شمار میرود.
رمضانی خاطر نشان کرد: ما به دنبال استفاده از تجربیات مشابه بخش خصوصی و حل چالشهای این زمینه هستیم.
ایجاد بستری برای کشت فراسرزمینی با کمک اتاقهای بازرگانی
عزیزاله فتحی؛ رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق یاسوج، با ارائه آمار و ارقام وضعیت این استان گفت: استان ما ۲۵درصد منابع نفت و گاز و … کشور را دارا است، اما با وجود این منابع و مردم فعال و کوشا، وضعیت اقتصادی استان چندان مناسب نیست.
وی در تشریح وضعیت بخش خصوصی گفت: ما به عنوان بخش خصوصی، مانند برخی از مدیران دولتی محتاط نیستیم و در این شرایط تحریمی به دنبال پافشاری برای حل مشکلات اقتصادی هستیم.
فتحی راه حل برونرفت از چالشهای موجود را حل مشکل آمایش سرزمین و ایجاد بستری برای کشت فراسرزمینی با کمک اتاقهای بازرگانی دانست و افزود: کشت فراسرزمینی میتواند به صورت فصلی و اقلیمی نیز صورت بگیرد تا بیشترین سهم را از کشاورزی با کمترین آسیب داشته باشیم.
حسین مهدیزاده؛ رئیس کمیسون کشاورزی اتاق کاشان با اشاره به صحبتهای وزیر اقتصاد گفت: وزیر اقتصاد وعده داده است که جلوی صادرات گرفته نخواهند شد و ما امیدواریم این اتفاق رقم بخورد.
وی افزود: دولت جدید حتماً باید ترتیبی بدهد که مدیران جدید و دلسوزی پای کار بیایند و از تصمیمات خلقالساعه جلوگیری شود.
ناصر مرادی؛ رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمانشاه در این نشست اظهار داشت: کشاورزان راه تولید خود را بلد هستند، اما تصمیمات بخش دولتی به آنها آسیب میرسانند. به نظر میرسد نمایندگان مجلس وظیفه خود را بهخوبی انجام نمیدهند و در این روند تولیدکنندگان اولین ضربه را میخورند.
وی از جمله مشکلات این بخش را تصمیمگیری خلقالساعه و قیمتگذاری دستوری دانست که باعث نابودی بخش کشاورزی میشود.
امیر میران آملی؛ رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق مازندران گفت: جمله «خواستن توانستن است» را میتوان در استان آذربایجانشرقی به وضوح دید.
وی گفت: بخش کشاورزی مشکلات خاص خود را دارد، با این حال ما سرباز اقتصادی هستیم و به نوعی حکم مشاوران رایگان دولت را نیز بر عهده داریم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در عرضه مرغ در کشور مشکلی نداریم و با تکمیل ۳۵ درصد زنجیره تولید توانستهایم، علاوه بر نیاز بازار داخل، صادرات نیز انجام دهیم، افزود: متاسفانه از سوی وزارتخانه برای محدود کردن صادرات به ما فشار وارد میآورند که این امر بهدلیل اطلاعات نادرستی است که به بدنه وزارتخانه داده شده و منجر به اتخاذ تصمیمات نادرست میشود.
سیاب حسنپور؛ رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق گیلان گفت: تولیدکنندگان محصولات کشاورزی در صادرات محصولات خود در مرزهای خروجی با مشکل مواجه هستند و باید فرآیند صادرات در کشور تسریع شود، تا شادابی محصولات کشاورزی را از دست ندهیم.
اشتری؛ مدیر کل محیط زیست استان آذربایجانشرقی بر لزوم توانمندسازی بخش کشاورزی از طریق ایجاد سردخانه های لازم، مدیریت عرضه کود و سم و … تاکید کرد.
طاهر روحی؛ مدیر کل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجانشرقی گفت: اگر بخواهیم از کشاورزی سنتی و معیشتی به سمت کشاورزی مدرن و صنعتی برویم، نیازمند تامین مالی بخش کشاورزی علاوه بر بانک کشاورزی از سایر بانکها هستیم.
کشاورزی، مردمیترین بخش اقتصاد کشور
عیسی شاهیزارع؛ رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق اردبیل و نایب رئیس این اتاق گفت: بخش کشاورزی مردمیترین بخش اقتصاد کشور است که با دارا بودن بیش از ۹۵ فعالیتهای مربوط به بخش خصوص، به عنوان موتور محرکه سایر بخشها عمل میکند.
وی گفت: تاثیر بخش کشاورزی در متغیرهای کلان اقتصادی مانند امنیت غذایی، اشتغال و… غبر قابل انکار است و با توجه به پیچیدگیها و تنیدگیهای این بخش، باید ضمن پرهیز از نگاه تجردی، به صورت کلان به آن نگریسته شود.
شاهیزارع گفت: عرصههای تولید کشاورزی کشور و به طور خاص استانهای اردبیل و آذربایجانشرقی جزو پاکترین مناطق برای تولید محصولات کشاورزی بوده و نیازمند توجهات و حمایتهای ویژه هستند. مسیر برونرفت از مشکلات موجود باید ترسیم شود.
زیرساختهای کشاورزی کشور تخریب شده است
آقاخان بهزاد؛ مشاور عالی کمیسیون کشاورزی اتاق ایران گفت: متاسفانه زیرساختهای کشاورزی کشور تخریب شده است. کشور در تامین محصولات اساسی حدود ۶۷ درصد به کشورهای دیگر وابسته است، در تولید روغن حدود ۹۷ درصد و در تامین کنجاله ۹۵ درصد و در سایر محصولات اساسی به غیر از گندم بالاتر از ۵۰ درصد واردات داریم.
وی با بیان این مطلب گفت: در کشور برنامهای برای توسعه و بهتر شدن بخش کشاورزی نداریم، دولت باید با بررسی مشکلات موجود نسبت به حل این بخش اقدام کند.
بهزاد تصریح کرد: بهینهسازی مصرف آب، تجهیز سیستمهای نوین آبیاری و حذف کشت محصولات آببر در الگوی کشت از جمله راهکارهای موثر در بهبود شرایط بخش کشاورزی است.
وی گفت: در چند سال اخیر ناترازی انرژی خسارت جبرانناپذیری به تولید محصولات کشاورزی وارد کرده است و در این مورد ایجاد و تولید برق از طریق پنلهای خورشیدی یارانهای در اکثر نقاط کشاورزی ضروری است.
بهزاد یکی دیگر از راههای مهم برای تامین امنیت غذایی کشور را ورود به بحث کشت فراسرزمینی در کشورهای هدف دانست و افزود: وزارت جهاد کشاورزی باید در هر شرایطی تولید غذای با کیفیت و سالم را در سرلوحه کارهای خود قرار دهد.
اکبر ابراهیمنژاد؛ رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایلام خواستار حل مسئله کارتهای بازرگانی اجارهای و یکبار مصرف و معافیت بخش کشاورزی از قانون برگشت ارز حاصل از صادرات شد.
ایمان جمالی؛ رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق هرمزگان گفت: باید اولویت به بحث هوشمندسازی مزارع، باغات و نهادهای دام و طیور در بخش کشاورزی داده شود.
مهدی ترابی؛ مشاور کمیسیون کشاورزی اتاق هرمزگان نیز، بحث مشکل ثبت سفارش و عدم توفیق و اجرای درست در طرح تعادل بخشی آبهای زیرزمینی کشور به علت عدم هماهنگی دستگاهها و سازمانهای متولی را از چالشهای این بخش دانست.
علی شریعتی مقدم؛ رئیس کمیسیون کسب و کارهای دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق خراسان رضوی، پیشنهاد کرد: با استفاده از برنامه ملی مبتنی بر شرایط و دانش روز، فرصتهای تحول در قالب کشاورزی قراردادی بررسی شود.
وی بر لزوم جریانسازی، دانش، سرمایه بازار و بهرهوری در قالب زنجیرههای ارزش دارای اولویت و مزیت رقابتی و بهرهگیری از کشاورزی هوشمند، دقیق سالم، ارگانیک و … تاکید کرد.
مجتبی غیابی؛ رئیس کارگروه کشت و تولید اتاق بازرگانی ایران گفت: باید بحث آمایش سرزمین را در نظر بگیریم، چرا که کشور ما با کمبود آب مواجه است، ولی همچنان اصرار بر ایجاد گلخانهها دارد.
وی گفت: بحث تعهدات ارزی عملاً تولیدکنندگان و صادرکنندگان واقعی ما را با مشکلات عدیدهای مواجه کرده و سبب پیدایش کارتهای یکبار مصرف شده است.
بهروز ساری صراف؛ عضو هیئت علمی گروه آب و هواشناسی دانشگاه تبریز با تاکید بر لزوم اجرای ماده ۳۸ نظام مدیریت آب قانون برنامه هفتم توسعه کشور گفت: در این قانون صراحتاً بیان شده است که وزارت اقتصاد و دارایی مکلف است سالانه نیم درصد از ارزش محصولات کشاورزی و غذایی پرآببر صادراتیِ خلاف الگوی کشت را به عنوان عوارض اخذ و درآمد حاصل از آن را برای اجرای طرح افزایش بهرهوری آب از جمله تجهیز سیستمهای هواشناسی کشور و اجرای پروژههای آبخیزداری در اختیار جهاد کشاورزی استانها قرار دهد.
محمد سعید احمدپناه؛ رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق سنندج گفت: بحث تطبیق آمار بالاخص در بخش کشاورزی و اهمیت آن در برنامهریزی در سطوح کلان و منطقهای بسیار مهم است، چرا که آمار اشتباه، برنامهریزی آینده را دچار مشکل و نهایتاً شکست خواهد کرد.
وی ادامه داد: لازمه بهبود بخش کشاورزی، توجه و اهمیت دادن به اخلاق در تولید محصولات، سلامت غذا و پذیرفتن کاستیهای موجود در بخش کشاورزی است.
احمدپناه تاکید کرد: بحث نبود تسهیلات سرمایه ثابت و در گردش در بخش کشاورزی طی سه سال گذشته و تزریق منابع تسهیلاتی به صورت قطره چکانی، باعث تعطیل و نیمهتعطیل شدن واحدهای تولیدی شده است و ما نیاز به تخصیص منابع مالی در بخش کشاورزی داریم.
شهرام شفیعی؛ سرپرست جهاد کشاورزی استان آذربایجانشرقی گفت: بخش کشاورزی به دلیل ارتباط مستقیم با سفرههای مردم از اهمیت بالایی برخوردار است.
گفتنی است، نشست روسای کمیسیونهای کشاورزی اتاقهای سراسر کشور طی دو روز به میزبانی اتاق تبریز برگزار شد.
source